Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασκήσεις ισορροπίας στις ευρωαγορές

Διακυμάνσεις και έντονη νευρικότητα κυριαρχούν στις ευρωαγορές με τους κλάδους της ενέργειας και της υψηλής τεχνολογίας να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις. Κέρδη για τηλεπικοινωνίες και χημικές.

Με θετικό πρόσημο αλλά σε εξαιρετικά περιορισμένη κλίμακα διακύμανσης κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους ενεργειακούς ομίλους να βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων.

Η «είσοδος» σε ύφεση – και τεχνικά – της γερμανικής οικονομίας στο γ’ τρίμηνο του έτους, συμβάλλει στο αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί και επιβεβαιώνει ότι η πιστωτική κρίση έχει «για τα καλά» περάσει στην καθημερινότητα των πολιτών.

Καμία οικονομία της υφηλίου δεν μένει ανεπηρέαστη, όπως αποδεικνύει η ενίσχυση χαμηλότερα του αναμενόμενου της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα τον Οκτώβριο, ενώ τα εταιρικά μεγέθη που ανακοινώθηκαν ήταν αρκούντως δυσάρεστα.

Απώλειες 3% για τη μετοχή της BHP Billiton και πλησίον του 1% για αυτήν της Anglo American, ενώ κατά 1,7% χαμηλότερα κινείται ο τίτλος της BP. Αντίθετα ισχυρή άνοδο σημειώνει η μετοχή της BT Group (11,6%), μετά την ανακοίνωση μείωση 10.000 θέσεων εργασίας από τον κορυφαίο τηλεπικοινωνιακό όμιλο της Βρετανίας.

Πτωτική πορεία για την Zurich Financial (-3,7%), καθώς δεν ικανοποίησε με τα οικονομικά μεγέθη γ’ τριμήνου, ενώ σε αρνητική τροχιά κινείται η υψηλή τεχνολογία, με τις Infineon και STMicroelectronics να αποδυναμώνονται 2,2% και 2,6%, μετά την προειδοποίηση της Intel για κέρδη και έσοδα χαμηλότερα του αναμενόμενου.

Παρά ταύτα, όμως, οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες παραμένουν στη «θετική περιοχή», με τον DAX 30 να ενισχύεται 0,81% στις 4.662 μονάδες, τον FTSE 100 να προσπαθεί να βρει την ισορροπία του, καταγράφοντας οριακές απώλειες 0,04% στις 4181 μονάδες. Κέρδη 0,95% για τον CAC στο επίπεδο των 3.266 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v