Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠA: Στη «μέγγενη» της κρίσης η τεχνολογία

Την αρχή έκανε ο χρηματοοικονομικός κλάδος. Ακολούθησαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες και τώρα έφθασε η σειρά της τεχνολογίας να «βιώσει» τις επιπτώσεις της κρίσης.

ΗΠA: Στη «μέγγενη» της κρίσης η τεχνολογία
Την αρχή έκανε ο χρηματοοικονομικός κλάδος. Ακολούθησαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες και τώρα έφθασε η σειρά της τεχνολογίας να «βιώσει» τις επιπτώσεις της κρίσης, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία των Intel, Applied Materials και National Semiconductor.

Οι ανακοινώσεις των τριών ομίλων συνέβαλαν, δε, σημαντικά στην κάθετη πτώση, χθες 12/11, του δείκτη Nasdaq, ο οποίος αποδυναμώθηκε 5,17%.

- Intel: Προειδοποίηση για τριμηνιαία κέρδη

Χαμηλότερα των προσδοκιών θα είναι τα κέρδη δ’ τριμήνου του κορυφαίου ομίλου υψηλής τεχνολογίας, όπως επεσήμανε σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη.

Η Intel αναμένει κύκλο εργασιών ύψους εννέα δισ. δολαρίων, ενώ αρχικά είχε προβλέψει διαμόρφωσή του μεταξύ 10,1 και 10,9 δισ. δολαρίων.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ομίλου η ζήτηση «θα υποχωρήσει σε όλες τις αγορές δραστηριοποίησης, αλλά και σε κάθε "γωνιά" της υφηλίου». Όσο για το μεικτό περιθώριο κέρδους αυτό θα αγγίξει το 55%, έναντι 59% προηγούμενης πρόβλεψης.

Η πρώτη αντίδραση της Intel στην κρίση είναι η μείωση των δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη, οι οποίες σε ετήσια βάση θα αγγίξουν τα 11,4 δισ. δολάρια, με την αξία του προηγούμενου προγράμματος να φθάνει στα 11,5 δισ.

Η Intel αποτελεί ένα ακόμη «θύμα» της κρίσης, καθώς ανάλογες προειδοποιήσεις έχει δημοσιοποιήσει και η Cisco Systems, ενώ οι αναλυτές έχουν, ήδη, προχωρήσει σε υποβάθμιση των προβλέψεών τους για τα κέρδη της Google.

- Applied Materials: Μείωση 1.800 θέσεων – Πτώση κερδών 45% στο Q4

Στην αρνητική εικόνα προστέθηκε και η Applied Materials, η οποία ανακοίνωσε πτώση κερδών 45% για το δ’ τρίμηνο του έτους χρήσης, τα οποία έφθασαν στα 231 εκατ. δολάρια, με τις πωλήσεις, επίσης, να υποχωρούν στα 2,04 δισ.

Η απάντηση της Applied Materials στην κρίση είναι η εφαρμογή προγράμματος μείωσης 1.800 θέσεων εργασίας, ήτοι το 12% του εργατικού δυναμικού της, με στόχο τη μείωση του ετήσιου κόστους λειτουργίας της κατά 400 εκατ. δολάρια.

Όσο για το α’ τρίμηνο του έτους χρήσης 2008 - 2009, ο όμιλος προβλέπει πτώση 25% έως 35% του κύκλου εργασιών του, σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή διαμόρφωσή τους μεταξύ 1,33 και 1,53 δισ. δολαρίων και πωλήσεις 1,88 δισ.

- National Semiconductor: Μείωση 330 θέσεων εργασίας

Σε μείωση 330 θέσεων εργασίας προχωρά και η National Semiconductor, όμιλος κατασκευής ημιαγωγών. Αυτή τη στιγμή το εργατικό του ομίλου σε παγκόσμιο επίπεδο φθάνει στις 7.000, ενώ μέσω της μείωσης θα κατορθώσει να περιορίσει το κόστος λειτουργίας της από 11 έως 13 εκατ. δολάρια σε τριμηνιαία βάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v