Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διεύρυνση απωλειών για τις ευρωαγορές

Παραμένουν σε αρνητική τροχιά οι ευρωπαϊκές αγορές, με τις ανησυχίες για την πορεία εταιρικής κερδοφορίας και οικονομικής ανάπτυξης να επιστρέφουν στην «καθημερινότητα» των επενδυτών.

Σταθερά σε πτωτική αγορά οι διεθνείς αγορές, με τον MSCI World να βρίσκεται στο «κόκκινο» για πρώτη φορά μετά από τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις ανόδου, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την πορεία της εταιρικής κερδοφορίας αλλά και την υποχώρηση της ζήτησης πρώτων υλών.

Πτώση 5,6% για την μετοχή της βρετανικής κατασκευαστικής εταιρείας Taylor Wimpey, μετά την ανακοίνωση υποχώρησης κατά 40% των παραγγελιών, την ίδια στιγμή που οι πωλήσεις ακινήτων στη Βρετανία υποχωρούν στο χαμηλότερο επίπεδο τριών δεκαετιών.

Απώλειες 3,2% για τον τίτλο της Julius Baer Holding, η οποία ανακοίνωσε νέα υποχώρηση των υπό διαχείριση κεφαλαίων αλλά και σημαντικές εκροές από hedge funds.

Στο 1,1%οι απώλειες για τον MSCI World, με εννέα από τους 10 κλαδικούς δείκτες που τον απαρτίζουν να καταγράφουν πτώση. Ανάλογη η εικόνα για τον ευρύτερο ευρωπαϊκό δείκτη DJ Stoxx 600, με πτώση 1,2%.

«Τα μακροοικονομικά στοιχεία τα οποία ανακοινώνονται αμαυρώνουν ακόμη περισσότερο την εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας», σημειώνει στο Bloomberg, ο κ. Oliver Stevens, στέλεχος της IG Markets.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κέρδη για τις 1.209 ευρωπαϊκές εταιρείες που είχαν μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου ανακοινώσει αποτελέσματα, υποχώρησαν κατά μέσο όρο 9,7%, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση τους πλησίον του 4,6%.

Επιστροφή σε αρνητική πορεία για τις μετοχές μεταλλευτικών ομίλων, μετά την υποχώρηση του χαλκού στις ασιατικές αγορές, με την BHP Billiton να αποδυναμώνεται 2,1% και την Rio Tinto να καταγράφει απώλειες 1,2%. Σε πτωτική τροχιά και οι πετρελαϊκοί όμιλοι, καθώς ο «μαύρος χρυσός» υποχωρεί, με την Total να κινείται 2,3% χαμηλότερα και την Royal Dutch Shell να χάνει 2,1%.

Απώλειες 2,11% για τον DAX 30, ο οποίος αγγίζει το επίπεδο των 4919 μονάδων. Σε ανάλογη πορεία κινείται και η λονδρέζικη αγορά, με τον FTSE 100 να υποχωρεί 1,71% στις 4328 μονάδες. Αποδυνάμωση 2,07% για τον CAC 40 στο επίπεδο των 3433 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v