Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Επιστροφή σε αρνητική τροχιά για τις κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές, με τον DAX να χάνει το "ψυχολογικό όριο" των 5.000 μονάδων και τις ανησυχίες για την πορεία της εταιρικής κερδοφορίας να επανέρχονται.

Εξαιρετικά βραχυχρόνια ήταν η ευφορία από το "κινεζικό δώρο" των 586 δισ. δολαρίων σχετικά με τη στήριξη της οικονομίας της για τους επενδυτές, με αποτέλεσμα και οι ευρωπαϊκές αγορές να επιστρέφουν στην καθιερωμένη πτωτική πορεία των τελευταίων μηνών.

Την ίδια στιγμή νέες υποβαθμίσεις ετήσιων στόχων για την κερδοφορία κορυφαίων ευρωπαϊκών ομίλων, όπως η Vodafone, αλλά και νέα αρνητικά στοιχεία για τη βρετανική αγορά κατοικιών -με τις πωλήσεις να υποχωρούν σε χαμηλό 30 ετών στο τρίμηνο Αυγούστου - Σεπτεμβρίου- ενισχύουν ακόμη περισσότερο το αρνητικό κλίμα στις αγορές.

Πάντως στην περίπτωση της Vodafone οι επενδυτές αντιδρούν με απόλυτη "κατανόηση" με αποτέλεσμα η μετοχή του ομίλου να ενισχύεται κατά 4,3% στο πρώτο 15λεπτο της συνεδρίασης του λονδρέζικου χρηματιστηρίου.

Όμως σε πτωτική τροχιά κινούνται οι μετοχές των BG Group (-3,4%) και Xstrata (-5,8%).

Απώλειες 1,80% για τον DAX ο οποίος διαμορφώνεται στις 4.943 μονάδες, χάνοντας εκ νέου το "ψυχολογικό όριο" των 5.000 μονάδων. Ο FTSE 100 αποδυναμώνεται 1,30% στις 4.346 μονάδες και ο CAC 40 κινείται κατά 1,62% χαμηλότερα, στις 3.446 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v