Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα SWFs... κουράστηκαν

Τα SWFs δεν είναι πλέον και τόσο πρόθυμα να στηρίξουν προβληματικούς τραπεζικούς ομίλους.Οι αποδόσεις των τοποθετήσεών τους "βυθίζονται", ενώ οι ανάγκες στις εγχώριες αγορές καθίστανται όλο και πιο επιτακτικές.

  • Henny Sender (Ν. Υόρκη)
Τα SWFs... κουράστηκαν
Τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια (Sovereign Wealth Funds - SWFs) δεν είναι πλέον τόσο πρόθυμα να παράσχουν διάσωση σε προβληματικούς τραπεζικούς ομίλους αλλά και να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στις ΗΠΑ και εν γένει στον ανεπτυγμένο κόσμο, βάσει πρόσφατης έρευνας της Morgan Stanley.

Την ίδια στιγμή, η υποχώρηση των αποδόσεων των τοποθετήσεων που έχουν πραγματοποιήσει ενισχύει ακόμη περισσότερο την απροθυμία τους.

Σύμφωνα με την έρευνα της επενδυτικής τράπεζας, "χαμηλότερες τιμές πετρελαίου, η υποχώρηση του ρυθμού αύξησης των εξαγωγών, η μάχη μεταξύ των κεφαλαίων και η ενίσχυση των αναγκών στις εγχώριες αγορές για στήριξη των οικονομιών ενδεχομένως να οδηγήσουν σε λιγότερο επιθετικές επενδύσεις από τα SWFs.

Στις αρχές του έτους τα SWFs διέθεταν κεφάλαια ύψους 3.000 δισ. δολαρίων, οι σημαντικές απώλειες των τοποθετήσεών τους -τουλάχιστον στα "χαρτιά" - οι οποίες εκτιμώνται στο 25%, υπολογίζεται ότι έχουν σπρώξει την εν λόγω αξία στα 2.300 δισ. δολάρια. Σύμφωνα, δε, με τη Morgan Stanley, τα υπό διαχείριση κεφάλαια των SWFs θα φτάσουν στα 10.000 δισ. δολάρια το 2015 και όχι το 2011 όπως αρχικά προέβλεπε.

Σύμφωνα με στέλεχος εταιρίας ιδιωτικών κεφαλαίων, "είναι ακόμη σοκαρισμένα (τα SWFs) από τις υψηλές απώλειες στις αγορές. Δεν υποστηρίζουν ότι τις εγκαταλείπουν, αλλά κατανοούν ότι βιάστηκαν να πραγματοποιήσουν τοποθετήσεις σε ομίλους όπως η Citi, η Merrill Lynch και η Morgan Stanley. Αυτή τη στιγμή προτιμούν να μείνουν στο περιθώριο και να γλείψουν τις πληγές τους".

Τα SWFs αισθάνονται την πίεση λόγω και των επενδύσεών τους σε εταιρίες ιδιωτικών κεφαλαίων. Οι State Administration of Foreign Exchange της Κίνας, το Kuwait Investment Authority και το Government Investment Corporation της Σιγκαπούρης ήταν μεταξύ αυτών που είχαν υψηλές απώλειες, όταν η TPG προχώρησε σε απομείωση των επενδύσεων που είχε στη Washington Mutual, η αξία των οποίων είναι πλέον στο μηδέν. Η China Investment Corporation (CIC) ήταν, επίσης, μεταξύ των χαμένων όταν η επένδυση της JC Flowers στη Γερμανία απέτυχε.

Δεν διστάζουν, όμως, μόνο τα SWFs. Ανάλογες διαθέσεις εμφανίζουν και κορυφαίοι θεσμικοί επενδυτές. Τα pension funds έχουν βρεθεί αντιμέτωπα με ακόμη υψηλότερες απώλειες.

Η επιστροφή των SWFs αναμένεται αφού έχουν οικονομική ανάπτυξη και εξαγωγική δραστηριότητα αλλά και λόγω των αποτιμήσεων του "μαύρου χρυσού". Για παράδειγμα, πρόσφατα, στην Ιαπωνία ενισχύεται το debate κατά πόσον η χώρα θα πρέπει να δημιουργήσει ένα δικό της SWFs, από τη στιγμή μάλιστα που διαθέτει τα δεύτερα ισχυρότερα συναλλαγματικά αποθέματα της υφηλίου μετά την Κίνα.

Πάντως, στην Κίνα η αλλαγή στις επενδυτικές διαθέσεις είναι δραματική. Πριν από έξι μήνες, με τον πληθωρισμό να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδό του και ενώ τα ξένα κεφάλαια συνωστίζονταν στη χώρα, στέλεχος της CIC υποστήριξε ότι "στόχος μας είναι να μαζέψουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα όσα περισσότερα κεφάλαια μπορούμε".

Η κυβέρνηση της Κίνας καλεί τους διαχειριστές των SWFs να εφαρμόζουν περισσότερο προσεκτική επενδυτική στρατηγική όταν επενδύουν εκτός της εγχώριας αγοράς, ιδιαίτερα υπό τον φόβο κάθετης υποχώρησης του δολαρίου.

Βέβαια, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, αυτή η στάση περιέχει και μία άλλη απειλή: η κάθετη υποχώρηση της διάθεσης ανάληψης ρίσκου από τα SWFs πιθανώς να σημαίνει ότι παραμένουν στις παρυφές των αγορών, χάνοντας σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες. "Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι κάποια SWFs θα μετατραπούν σε πωλητές, ιδιαίτερα των επικίνδυνων τοποθετήσεών τους", τονίζεται στην έκθεση του οίκου.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v