Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι ελέω Κίνας σε ευρωαγορές - Futures Wall

Αμείωτο εμφανίζεται το ράλι στις διεθνείς αγορές, μετά την ανακοίνωση του "πακέτου στήριξης" 586 δισ. δολαρίων της οικονομίας από το Πεκίνο, το οποίο οδηγεί ισχυρά ανοδικά μετοχές μεταλλευτικών και πετρελαϊκών ομίλων.

Το ράλι καλά κρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ σε ανάλογη πορεία κινούνται και τα futures της Wall Street, με το κινεζικό "πακέτο στήριξης" της οικονομίας να αποτελεί τον βασικό παράγοντα της ανοδικής έκρηξης.

Η ανακοίνωση εκ μέρους του Πεκίνου για στήριξη της οικονομίας μέσω ειδικού προγράμματος αξίας 586 δισ. δολαρίων οδήγησε σε ισχυρή άνοδο της ασιατικές αγορές, με τους CSI 300 και Nikkei να ενισχύονται 7,4% και 5,8% αντίστοιχα.

Η διάθεση ενίσχυσης των τοποθετήσεων πέρασε τόσο στην Ευρώπη όσο και στο σύνολο των μετοχικών αγορών, με τις μετοχές μεταλλευτικών ομίλων και πετρελαϊκών αγορών να ηγούνται της ανόδου, υπό το πρίσμα ότι η στήριξη της κινεζικής οικονομίας θα αποτρέψει την παγκόσμια ύφεση αλλά θα στηρίξει και τη ζήτηση πρώτων υλών.

"Πρόκειται για μία απόλυτα ενθαρρυντική κίνηση", σημειώνει στο πρακτορείο Bloomberg η κ. Virginie Maisonneyve, η οποία διαχειρίζεται επενδυτικά κεφάλαια ύψους 19 δισ. δολαρίων για τη Schroder Investment Management. "Αυτό που χρειάζεται είναι η ταχύτατη εφαρμογή των νέων μέτρων. Πρόκειται για μία κίνηση η οποία στηρίζει τις επενδυτικές διαθέσεις".

Κέρδη 1,7% για τον παγκόσμιο δείκτη MSCI World, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και για τον ευρύτερο ευρωπαϊκό δείκτη DJ Stoxx 600, ο οποίος κινείται 2,7% υψηλότερα. Όπως είναι απόλυτα φυσικό, η απόφαση του Πεκίνου στηρίζει και τις αναδυόμενες αγορές, με τον MSCI Emerging Markets να καταγράφει άνοδο 3,2%, ενώ ο ρωσικός Micex ενισχύεται πλησίον του 7,7%.

Εκρηκτική πορεία για τη μετοχή της BHP Billiton, η οποία ενισχύεται 15%, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο τίτλος της Rio Tinto με άνοδο της τάξης του 16%. Κέρδη 15% για την ArcelorMittal, ενώ άνοδο 11% σημειώνει η ΑΒΒ.

Σε θετική τροχιά ο τίτλος της Air France-KLM Group (2,5%), μετά την ανακοίνωση για ενίσχυση της επιβατικής κίνησης κατά 9% τον Οκτώβριο, ενώ άνοδο 7,1% καταγράφει η Cable & Wireless, μετά την αναβάθμιση των ετήσιων στόχων κερδοφορίας της.

Ισχυρή άνοδος 3,79% για τον DAX 30 στο επίπεδο των 5.125 μονάδων, με τον FTSE 100 να ενισχύεται πλησίον του 3,50% στις 4.516 μονάδες, ενώ κατά 3,90% υψηλότερα κινείται ο CAC 40 διαμορφούμενος στο επίπεδο των 3.604 μονάδων.

Σε διαδικασία ράλι βρίσκονται αυτήν την ώρα και τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να σημειώνει κέρδη 2,30%, τον S&P 500 να καταγράφει άνοδο 2,6% και τον Nasdaq να κινείται 2,48% υψηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v