Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρές πιέσεις στις διεθνείς αγορές

Διευρύνουν τις απώλειές τους οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά και τις ανακοινώσεις απογοητευτικών εταιρικών μεγεθών από ομίλους όπως οι Adidas και Toyota Motor. Στο 4,43% οι απώλειες για DAX.

Διεύρυνση απωλειών καταγράφεται στο σύνολο των χρηματιστηρίων ανά την υφήλιο, με τους επενδυτές να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τις ανησυχίες τους τόσο για την οικονομία όσο και για την κατανάλωση. Παράλληλα, οι απογοητευτικές ανακοινώσεις από ομίλους του μεγέθους των Adidas, Cisco Systems και Toyota Motor συντείνουν στο αρνητικό κλίμα.

Απώλειες 3,6% για τη μετοχή της Adidas, ενώ υψηλότερα του 3% αποδυναμώνεται και ο τίτλος της Toyota στη γερμανική αγορά.

Πτώση 2,2% για τον παγκόσμιο δείκτη MSCI World, με την ευφορία για την εκλογή του κ. Barack Obama στις ΗΠΑ να διαρκεί -στο επίπεδο των χρηματιστηρίων- για διάστημα λιγότερο των 24 ωρών, καθώς οι επενδυτές επέστρεψαν στην αρνητική πραγματικότητα της οικονομίας.

Στο 3% η πτώση για τον DJ Stoxx 600, ενώ οι αγορές έχουν, ήδη, προεξοφλήσει ότι τόσο η ΕΚΤ όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας θα προχωρήσουν σε μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωσή τους στο 3,25% και 4% αντίστοιχα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αναδυόμενες αγορές, με τον MSCI Emerging Markets να αποδυναμώνεται 5,1%. «Ηγέτης» της πτώσης η ρωσική αγορά, με τον δείκτη Micex να υποχωρεί 6,8%, ενώ την κακή αρχή έκανε ο νοτιοκορεάτικος Kospi, ο οποίος έκλεισε με πτώση 7,6%.

Η εικόνα, όμως, της εταιρικής Ευρώπης δεν είναι διόλου αισιόδοξη, καθώς οι 956 επιχειρηματικοί όμιλοι που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα έως τις αρχές Οκτωβρίου βρέθηκαν αντιμέτωποι με μέση πτώση κερδών 6,7%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μέση απώλεια στο 5,4%.

Ισχυρές οι πιέσεις για τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς δείκτες, με τον DAX 30 να υποχωρεί 4,43% στις 4.935 μονάδες, τον FTSE 100 να αποδυναμώνεται 4,15% στις 4.341 μονάδες και τον CAC 40 να καταγράφει πτώση 4,12% στις 3.467 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v