Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα "γεράκια" της ΕΚΤ άλλαξαν πορεία

Τα δύο σκληρότερα "γεράκια" της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Axel Weber και ο Jurgen Stark, άλλαξαν φρασεολογία, ανοίγοντας τον δρόμο για μεγάλη χαλάρωση στην πολιτική επιτοκίων της ΕΚΤ.

  • Ralph Atkins (Φρανκφούρτη)
Τα γεράκια της ΕΚΤ άλλαξαν πορεία
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δράσει αποφασιστικά για να υποστηρίξει την οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης, εν μέσω της έντονης οικονομικής συρρίκνωσης και των ενδείξεων ότι ο πληθωρισμός μπορεί να στραφεί ακόμη και σε αρνητικά πρόσημα, σύμφωνα με υποδείξεις δύο από τα πλέον επιθετικά στελέχη.

Τα σχόλια του κ. Axel Weber, διοικητή της γερμανικής Bundesbank, και του κ. Jurgen Stark, μέλους του Δ.Σ. της ΕΚΤ, ανοίγουν τον δρόμο για μεγάλη χαλάρωση στην πολιτική διαμόρφωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ αναμένεται σε μεγάλο βαθμό να μειωθεί κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 3,25% σήμερα Πέμπτη, ενώ οι αγορές διαβλέπουν πιθανότητα μείωσης στο 3%. Και η Bank of England αναμένεται να μειώσει κάθετα το επιτόκιο της στερλίνας.

Ο κ. Weber και ο κ. Stark θεωρούνται οι πλέον σκληροπυρηνικοί εντός της ΕΚΤ στην καταπολέμηση του πληθωρισμού. Κατόπιν όμως της κατάρρευσης της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers στα μέσα Σεπτεμβρίου, οι οικονομικές προοπτικές για την ευρωζώνη έχουν επιδεινωθεί κάθετα και οι φόβοι του πληθωρισμού έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Ετσι, είναι πλέον δυνατόν να πραγματοποιηθεί μια μεγάλη αλλαγή στη στρατηγική της ΕΚΤ.

Σε ομιλία του στο Βερολίνο, ο κ. Weber δεν χρησιμοποίησε τις συνήθεις προειδοποιήσεις του για τον κίνδυνο του πληθωρισμού. Επιπλέον, ο κ. Stark δήλωσε στη "Financial Times Deutschland" ότι τα χαμηλότερα επιτόκια της ευρωζώνης θα δείξουν πως "είμαστε προετοιμασμένοι, υπό την υπάρχουσα κατάσταση, να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε διαθέσιμα - και το βασικό εργαλείο μας είναι τα επιτόκια, όταν το επιτρέπει η αποστολή μας'.

Με τις τιμές του πετρελαίου να υποχωρούν, ο κ. Stark δήλωσε ότι οι ετήσιες μετρήσεις για τον πληθωρισμό ίσως σε κάποια στιγμή να διολισθήσουν σε αρνητικά πεδία επί έναν ή δύο μήνες. Πάντως, δήλωσε ότι δεν θεωρεί πως υπάρχει κίνδυνος αποπληθωρισμού, δηλαδή γενικής πτώσης στα επίπεδα τιμών που πλήττει την πραγματική οικονομία.

Επ’ αυτού, ο κ. Holger Schmieding, διευθύνων οικονομολόγος Ευρώπης της Bank of America, σημειώνει ότι ο πληθωρισμός θα αποτελέσει απειλή μόνο εάν η ύφεση διαρκέσει δύο χρόνια.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η ευνοϊκή επίδραση της μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα διοχετευθεί στη δραστηριότητα κατά το β΄ εξάμηνο του επόμενου έτους, υποστηρίζοντας την ανάταση στις προοπτικές ανάπτυξης.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v