Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικός δανεισμός

Οι τράπεζες εμφανίζονται πρόθυμες να μη "διακόψουν" την παροχή δανείων, προκειμένου να στηρίξουν τη ρευστότητα αγορών και οικονομιών. Δεν αρκεί, όμως, η προθυμία. Αυτήν τη στιγμή υπάρχει ανάγκη πράξεων.

  • Lex
Τραπεζικός δανεισμός
Για να διοικήσεις, αυτήν τη στιγμή, μία τράπεζα χρειάζεται ταλέντο διαχείρισης κρίσεων. Από τη μία πλευρά οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να κρατούν «ανοιχτές» τις πιστώσεις. Ταυτόχρονα, όμως, καλούνται να μειώσουν τη μόχλευσή τους.

Η κεφαλαιουχική βάση έχει ενισχυθεί, αλλά αρκετοί ισολογισμοί έχουν συρρικνωθεί. Διόλου περίεργο, λοιπόν, το γεγονός ότι πολλές δημόσιες ανακοινώσεις είναι αρκετά αόριστες. Πάντως, οι βρετανικές τράπεζες, τις οποίες έχουν στηρίξει τα χρήματα των φορολογουμένων, σπεύδουν να «επιστρέψουν» τη χάρη. Η «επιστροφή» αφορά στη διατήρηση ανοιχτών των διόδων δανεισμού. Βέβαια κανείς δεν γνωρίζει εάν αυτό θα καταστεί και πρακτικά εφαρμόσιμο. Εάν κάτι τέτοιο δεν συμβεί, θα πρόκειται απλώς για κενή επικοινωνιακή πολιτική.

Τα πάγια των τραπεζών δεν θα σταματήσουν, ξαφνικά, να αναπτύσσονται. Για παράδειγμα, στο α΄ εξάμηνο του 2008 τα τραπεζικά πάγια στην ευρωζώνη ενισχύθηκαν 8% σε ετήσια βάση. Βέβαια κανείς δεν γνωρίζει την ακριβή «ρίζα» αυτής της αύξησης. Λόγου χάρη, θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιες επιχειρήσεις είχαν «κλείσει» δάνεια με τις τράπεζες με τις οποίες συνεργάζονται πριν από αρκετούς μήνες -στις καλές εποχές- και απλώς τώρα αυτά καταγράφονται στα ενεργητικά.

Αυτό που η πολιτική εξουσία επιθυμεί να αποφύγει είναι το πλήρες «πάγωμα» των πιστώσεων, όπως συνέβη σε προηγούμενες περιόδους ύφεσης. Στη Βρετανία ο δανεισμός στον ιδιωτικό τομέα «πάγωσε» στις αρχές της δεκαετίας του ’90 για 2,5 χρόνια. Σήμερα, όμως, οι εξελίξεις μπορεί να είναι διαφορετικές.

Τότε το κόστος χρηματοδότησης ήταν πολύ υψηλότερο. Πιθανώς, δε, σήμερα οι τράπεζες να διαθέτουν καλύτερες εναλλακτικές λύσεις. Ανεξάρτητα από τις συνθήκες, οι τράπεζες έχουν κάθε κίνητρο να διατηρήσουν σε ομαλή πορεία την παροχή δανείων, καθώς σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να υπάρξουν οδυνηρές παράπλευρες απώλειες, όπως πτώση στις τιμές των ακινήτων. Η θέληση υπάρχει. Αλλά για να αποτραπεί η κάθετη υποχώρηση των πιστώσεων θα πρέπει να υπάρξει κάτι περισσότερο από καλή πρόθεση.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v