Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος "made in China" στις ευρωαγορές

Ισχυρά ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, με τα κέρδη του DAX 30 να ξεπερνούν το 3%, μετά την ανακοίνωση "πακέτου στήριξης" 586 δισ. δολαρίων από την κυβέρνηση της Κίνας.

Άνοδος… made in China για τις ευρωπαϊκές αγορές, μετά την ανακοίνωση του πλουσιοπάροχου "πακέτου στήριξης" της οικονομίας ύψους 586 δισ. δολαρίων από την κινεζική κυβέρνηση.

Η ανακοίνωση ήταν αρκετή για να οδηγήσει σε ράλι τους κορυφαίους δείκτες της Ασίας, με τον κινεζικό CSI 300 να ενισχύεται 7,4% και τον ιαπωνικό Nikkei να καταγράφει κέρδη της τάξης του 5,8%.

Η προσπάθεια στήριξης της κινεζικής ανάπτυξης -η οποία μοιάζει να έχει "κολλήσει" λόγω της πιστωτικής κρίσης- αποτελεί παράγοντα στήριξης και για τις μετοχές μεταλλευτικών ομίλων, με αυτές των BHP Billiton και ArcelorMittal να ενισχύονται υψηλότερα του 8%.

"Από τη στιγμή που η Κίνα αντιστοίχησε στο 27% της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2007 είναι απόλυτα σαφές ότι το πακέτο στήριξης που ανακοίνωσε το Πεκίνο μπορεί να βοηθήσει ώστε να αποφευχθεί η ύφεση σε παγκόσμιο επίπεδο", σημειώνει στο πρακτορείο Bloomberg ο κ. Ben Potter, ερευνητής της IG Market.

Απόδειξη του σωστού της άποψης του κ. Potter αποτελεί και η πορεία του παγκόσμιου δείκτη MSCI World, ο οποίος ενισχύεται πλησίον του 2,3%, ενώ ο πανευρωπαϊκός DJ Stoxx 600 καταγράφει κέρδη της τάξης του 2,3%.

Υποστηρικτικά για τις μετοχές δρα και η χθεσινή ανακοίνωση του G20, στην οποία προτρέπουν τις ανά τον κόσμο κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε περαιτέρω μείωση επιτοκίων αλλά και να αυξήσουν τις επενδυτικές τους δαπάνες προκειμένου να στηρίξουν την παγκόσμια οικονομία.

Έκκληση η οποία έρχεται αφού από τις διεθνείς αγορές έχουν χαθεί 23 τρισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση, ενώ οι διαγραφές ενεργητικού από τον χρηματοοικονομικό κλάδο έχουν αγγίξει τα 680 δισ. δολάρια, με την παγκόσμια οικονομία να αντιμετωπίζει μία από τις χειρότερες κρίσεις της από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης.

Ο δείκτης DJ Stoxx 600 έχει υποχωρήσει 38% από την αρχή του 2008, πλησιάζοντας να κλείσει το χειρότερο έτος της ιστορίας του.

Ισχυρά ανοδική πορεία καταγράφουν οι μετοχές ενεργειακών ομίλων, μετά την αντίστοιχη ανάκαμψη του "μαύρου χρυσού", με τον τίτλο της BP να ενισχύεται πλησίον του 4,3%, ενώ άνοδο 3% σημειώνει η μετοχή της Air-France KLM μετά την ανακοίνωση του ομίλου για ενίσχυση της επιβατικής κίνησης κατά 9% τον Οκτώβριο.

Στο 3,30% τα κέρδη για τον DAX 30 ο οποίος αγγίζει το επίπεδο των 5.101 μονάδων, με τον FTSE 100 να ενισχύεται κατά 3,29% στις 4.508 μονάδες και τον CAC 40 να κινείται 3,48% υψηλότερα, διαμορφούμενος στις 3.589 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v