Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιρρήσεις HSBC για διασώσεις τραπεζών

Οι κρατικές διασώσεις δυτικών τραπεζών κινδυνεύουν να... επιβραβεύσουν την αποτυχία ορισμένων διοικήσεων, υπογραμμίζει ο διευθύνων σύμβουλος της HSBC, Michael Geoghegan στους "Financial Times".

  • Peter Thal Larsen, Toby Shelley
Αντιρρήσεις HSBC για διασώσεις τραπεζών
Ο διευθύνων σύμβουλος της HSBC επέκρινε τις κυβερνητικές διασώσεις δυτικών τραπεζών, θεωρώντας ότι έτσι οι Αρχές κινδυνεύουν να επιβραβεύσουν την αποτυχία κάποιων διοικητικών teams.

Τα σχόλια του κ. Michael Geoghegan καθρεφτίζουν την ευρύτερη και βαθύτερη ανησυχία την οποία έχουν προκαλέσει οι κυβερνητικές διασώσεις τραπεζών στα διευθυντικά στελέχη της HSBC, η οποία, μολονότι υπέστη μεγάλες απώλειες στις ΗΠΑ, έχει αντιμετωπίσει την πιστωτική κρίση πολύ καλύτερα από πολλούς ανταγωνιστές της.

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι προσφέρεται κάλυψη και εγγυήσεις σε αποτυχημένα διοικητικά teams", δήλωσε ο κ. Geoghegan, προσθέτοντας ότι αυτό κινδυνεύει να προκαλέσει αναταραχή στην αγορά. "Ελπίζω αυτές οι εγγυήσεις να μην κρατήσουν πολύ, γιατί μπορεί να δημιουργήσουν εσφαλμένους τύπους συμπεριφοράς στις διοικήσεις αυτών των τραπεζών".

Πάντως, τα στελέχη της HSBC αναγνώρισαν ότι οι διασώσεις στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη είναι απαραίτητες για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και την αποκατάσταση της ροής πιστώσεων στην οικονομία.

Ο κ. Geoghegan έκανε τις παραπάνω δηλώσεις την ώρα που η HSBC άφηνε να εννοηθεί ότι ο βραχίονας καταναλωτικών τραπεζικών υπηρεσιών στις ΗΠΑ ίσως καθυστερήσει περισσότερο, απ' όσο αρχικώς αναμενόταν, να ανακάμψει.

Η HSBC επίσης υπέδειξε ότι η οικονομική επιβράδυνση θα συνεχιστεί στην Ασία, αλλά δήλωσε ότι η περιφέρεια θα εξακολουθήσει να καταγράφει αναπτυξιακή πορεία. "Οι ασιατικές κυβερνήσεις προετοιμάζονται επί έναν χρόνο και πλέον για την επιβράδυνση", δήλωσε ο κ. Geoghegan.

Τα στελέχη της HSBC επίσης διέψευσαν τις φημολογίες ότι η τράπεζα θα χρειαστεί να συγκεντρώσει νέα κεφάλαια για να τονώσει τα αποθεματικά της. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο συντελεστης κεφαλαιακής επάρκειας Tier One της τράπεζας, που αποτελεί βαρόμετρο για την ισχύ του ισολογισμού του οίκου, διαμορφώθηκε στο 8,9%.

Μολονότι ο εν λόγω συντελεστής είναι χαμηλότερος από κάποιων άλλων τραπεζών οι οποίες έχουν απορροφήσει κρατικά κεφάλαια, η HSBC εκτιμά ότι θα κατορθώσει να συνεχίσει να αυξάνει τα αποθέματά της από τα εγγεγραμμένα κέρδη της.

"Ορισμένες από τις τράπεζες που έχουν απορροφήσει κρατικά κεφάλαια θα καταστρέψουν πολύ χρήμα για την απομείωση ενεργητικών τα οποία είναι υπερτιμημένα', προειδοποίησε ο κ. Geoghegan.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v