Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες σε ευρωαγορές - Futures Wall Street

Μέση πτώση 2% για τις κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές, με τον DAX να παραμένει χαμηλότερα από το "ψυχολογικό" όριο των 5.000 μονάδων, ενώ πτωτικό άνοιγμα προοιωνίζονται τα futures της Wall Street.

Παραμένουν στο "κόκκινο" οι διεθνείς αγορές, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν ότι η εταιρική κερδοφορία θα επιδεινωθεί, ενώ η αντιστροφή τάσεων στις αποτιμήσεις μετάλλων και πετρελαίου ωθεί χαμηλότερα τις μετοχές εταιριών διαχείρισης πρώτων υλών.

Πτωτικές τάσεις καταγράφονται και στα futures της Wall Street, με τους επενδυτές να στρέφουν το ενδιαφέρον τους περισσότερο στις προοπτικές της οικονομίας και όχι τόσο στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Απώλειες 1,4% για τον παγκόσμιο δείκτη MSCI World και οι αναλυτές επισημαίνουν ότι όσο συνεχίζονται οι αρνητικές ειδήσεις, είτε σε εταιρικό είτε σε μακροοικονομικό επίπεδο, πολύ δύσκολα θα υπάρξει σαφής ανάκαμψη στις διεθνείς αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι περισσότερα από 23 τρισ. δολάρια έχουν χαθεί από τις μετοχικές αγορές, ενώ οι απομειώσεις ενεργητικού από χρηματοοικονομικούς ομίλους έχουν φτάσει στα 920 δισ. δολάρια, χαρακτηρίζοντας την τρέχουσα περίοδο μία από τις χειρότερες για την παγκόσμια οικονομία μετά τη Μεγάλη Ύφεση.

Ανάλογη εικόνα με τον MSCI World εμφανίζει και ο ευρύτερος ευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600, ο οποίος υποχωρεί 2,2%. Ιδιαίτερα αρνητικά τα στοιχεία για τη βρετανική αγορά ακινήτων, με τις πωλήσεις να υποχωρούν σε χαμηλό 30 ετών και μετοχές κατασκευαστικών ομίλων, όπως η Taylor Wimpey (-5,7%), δέχονται ισχυρές πιέσεις.

Τις αρνητικές διαθέσεις των επενδυτών ενισχύει και το γεγονός ότι τα κέρδη για τις 1.209 ευρωπαϊκές εταιρίες που είχαν μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου ανακοινώσει αποτελέσματα υποχώρησαν κατά μέσο όρο 9,7%, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση τους πλησίον του 4,6%.

Αντίστοιχα, τα κέρδη για τις 428 εταιρίες που είναι εισηγμένες στον S&P 500 και έχουν, μέχρι σήμερα, ανακοινώσει αποτελέσματα, έχουν σημειώσει πτώση 17%. Την ίδια στιγμή σε έκθεση της Morgan Stanley υποστηρίζεται ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα καταγράψει αρνητική ανάπτυξη (-0,7%) το 2009, ενώ στις ΗΠΑ ο ρυθμός ανάπτυξης θα υποχωρήσει στο 1,1%.

Επιστροφή σε αρνητική πορεία για τις μετοχές μεταλλευτικών ομίλων, μετά την υποχώρηση του χαλκού στις ασιατικές αγορές, με την BHP Billiton να αποδυναμώνεται 4,2% και τη Rio Tinto να καταγράφει απώλειες 1,2%.

Σε πτωτική τροχιά και οι πετρελαϊκοί όμιλοι, καθώς ο "μαύρος χρυσός" υποχωρεί, με την Total να κινείται 1,8% χαμηλότερα και τη Royal Dutch Shell να χάνει 1,3%.

Σταθερά σε τροχιά πτώσης τα κορυφαία χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τον DAX 30 να παραμένει χαμηλότερα από το "ψυχολογικό όριο" των 5.000 μονάδων, καθώς διαμορφώνεται στις 4.916 μονάδες με απώλειες της τάξης του 2,17%. Πτώση 2,18% για τον FTSE 100 στο Λονδίνο στις 4.307 μονάδες, ενώ πλησίον του 2,50% αποδυναμώνεται ο CAC 40, αγγίζοντας τις 3.418 μονάδες.

Σε αρνητική τροχιά κινούνται αυτήν την ώρα τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 1,28%. Ο Nasdaq κινείται 1,19% χαμηλότερα και ο S&P 500 αποδυναμώνεται 1,20%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v