Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Κίνα δεν μπορεί μόνη να "σώσει" τις αγορές

Το κινεζικό "πακέτο" οικονομικής στήριξης ήταν μία εξαιρετικά καλή προσπάθεια, αλλά δεν μπορεί να αποτελέσει το "φάρμακο" για την ανάκαμψη των αγορών, σύμφωνα με τον κ. Neil Mellor, αναλυτή της Bank of New York Mellon.

  • Neil Mellor, Bank of New York Mellon
Η Κίνα δεν μπορεί μόνη να σώσει τις αγορές
Η ανάκαμψη των αγορών έπειτα από το πακέτο στήριξης της Κίνας σαφώς θα είναι βραχύβια και θα τεθεί υπό εξέταση αμφισβήτησης, σύμφωνα με τον κ. Neil Mellor, στρατηγικό αναλυτή της Bank of New York Mellon.

"Προκειμένου η θετική επίδραση από την ανακοίνωση της Κίνας να έχει σταθερή βάση θα πρέπει να επιτύχει τον στόχο της, δηλαδή να στηρίξει μέσω της ενίσχυσης του ρυθμού ανάπτυξης της Κίνας και την παγκόσμια οικονομία", σημειώνει ο αναλυτής.

"Όμως η κατάρρευση της εμπιστοσύνης στις αγορές, που καταγράφηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, παρά τις νέες προσπάθειες στήριξης της ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες, θέτει υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα των κλασικών μεθόδων οικονομικής πολιτικής", προσθέτει ο κ. Mellor.

Επιπρόσθετα, κατά τον κ. Mellor δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η αύξηση των δαπανών για αναμόρφωση των υποδομών μπορεί να αποδειχθεί δίκοπο μαχαίρι, καθώς σε περίπτωση αποτυχίας θα προσθέσει και νέους πονοκεφάλους στην εφαρμοζόμενη δημοσιονομική πολιτική.

"Η ανακοίνωση της Κίνας μπορεί, όντως, να αποτελέσει ένα σημείο καμπής για την παγκόσμια οικονομία. Όμως, με δεδομένο ότι τα μακροοικονομικά στοιχεία των περισσότερων χωρών εξακολουθούν να είναι αρνητικά, η θετική επίδραση δεν θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα".
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v