Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απομειώσεις $1 τρισ. για τράπεζες-ασφαλιστικές

Η εικόνα του χρηματοοικονομικού κλάδου καθίσταται πιο ζοφερή, καθώς οι συνολικές απομειώσεις έχουν φθάσει το $1 τρισ., ενώ μόνο τον Οκτώβριο τα hedge funds είχαν απώλειες 100 δισ. Αναλυτικά στοιχεία.

Απομειώσεις $1 τρισ. για τράπεζες-ασφαλιστικές
Η εικόνα του χρηματοοικονομικού κλάδου καθίσταται όλο και πιο ζοφερή, καθώς οι συνολικές απομειώσεις έχουν φθάσει το 1 τρισ. δολάρια, ενώ μόνο τον Οκτώβριο τα hedge funds είχαν απώλειες 100 δισ. δολαρίων.

Βάσει στοιχείων που δημοσιεύουν οι «Financial Times», οι κορυφαίοι τραπεζικοί και ασφαλιστικοί όμιλοι της υφηλίου έχουν, μέχρι στιγμής, ανακοινώσει απομειώσεις ενεργητικού ύψους 918 δισ. δολαρίων, «τάση» η οποία δεν φαίνεται να έχει τη διάθεση να σταματήσει στο επόμενο διάστημα.

Σε πρόσφατη, δε, έκθεσή του (τον Οκτώβριο) το ΔΝΤ προβλέπει ότι οι συνολικές απομειώσεις για τον κλάδο θα φθάσουν στα 1,4 τρισ. δολάρια, έναντι 945 δισ. δολαρίων που προέβλεπε τον Απρίλιο του 2008.

Οι τραπεζικοί αναλυτές, δε, αναμένουν νέο «κύμα» απομειώσεων στο δ’ τρίμηνο, λόγω της κάθετης πτώσης στην αξία τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων που κατέχουν στα χαρτοφυλάκιά τους τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες.

Πιο αναλυτικά οι μέχρι στιγμής απομειώσεις ενεργητικού από τις τράπεζες διαμορφώνονται ως εξής:

- Wachovia: 96,5 δισ. δολάρια
- Citigroup: 68,1 δισ. δολάρια
- Merrill Lynch: 55,9 δισ. δολάρια
- Washington Mutual: 45,6 δισ. δολάρια
- UBS: 44,2 δισ. δολάρια
- HSBC: 33,1 δισ. δολάρια
- Bank of America: 27,4 δισ. δολάρια
- National City: 26,2 δισ. δολάρια
- JPMorgan Chase: 20,5 δισ. δολάρια
- Wells Fargo: 17,7 δισ. δολάρια

Σύνολο παγκοσμίως: 692,5 δισ. δολάρια

Αντίστοιχα αρνητική η εικόνα και των ασφαλιστικών εταιριών, με τις απομειώσεις να διαμορφώνονται:

- AIG: 60,9 δισ. δολάρια
- Ambac: 10,6 δισ. δολάρια
- AMB Generali: 7,8 δισ. δολάρια
- MetLife: 7,2 δισ. δολάρια
- Hartford Financial: 6,9 δισ. δολάρια
- Prudential Financial: 4,4 δισ. δολάρια
- Allstate Corp.: 4,4 δισ. δολάρια
- MBIA: 4,3 δισ. δολάρια
- Allianz: 4 δισ. δολάρια
- Swiss Re: 4 δισ. δολάρια

Σύνολο παγκοσμίως: 149,2 δισ. δολάρια

- «Μαύρος Οκτώβριος» για τα hedge funds

Ζημίες ύψους 100 δισ. δολαρίων κατέγραψαν σε διεθνές επίπεδο τα hedge funds κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, λόγω απόσυρσης κεφαλαίων από τους επενδυτές, βάσει στοιχείων της Eurekahedge.

Η μέση πτώση, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, διαμορφώθηκε στο 3,3%, βάσει της πορείας του δείκτη Eurekahedge Hedge Fund Index, ο οποίος «καταγράφει» την πορεία περισσότερων από 2.000 hedge funds που επενδύουν στις διεθνείς αγορές. Στο ίδιο διάστημα ο παγκόσμιος δείκτης MSCI World υποχώρησε 19%.

Ο δείκτης της Eurekahedge έχει υποχωρήσει 11% από τις αρχές του 2008, δηλαδή είναι «έτοιμος» να «κλείσει» το χειρότερο έτος από το 2000, όταν συντάχθηκε από τον όμιλο.

«Οι αποσύρσεις κεφαλαίων από τα hedge funds θα διαρκέσουν τουλάχιστον για ακόμη έξι μήνες», υποστηρίζει στο Bloomberg, ο κ. Toyomi Kusano, πρόεδρος της Kusano Global Frontier, εταιρία που εξετάζει την πορεία των hedge funds.

Σύμφωνα, δε, με τον κ. Huw van Steenis, αναλυτή της Morgan Stanley, τα αμερικανικά hedge funds θα «δουν» την αξία τους να υποχωρεί 15% έως το τέλος του 2008, με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά να σημειώνουν απώλειες. Συμπεριλαμβανομένων, δε, και απωλειών που οφείλονται σε «λανθασμένες» επενδύσεις, η συνολική αξία των hedge funds αναμένεται να υποχωρήσει κατά 32% (σε σχέση με το υψηλότερο επίπεδο, που «κατακτήθηκε» τον Ιούνιο) στο 1,3 τρισ. δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v