Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανική στήριξη στις ευρωαγορές

Άνοδος δια χειρός κ. Mervyn King της BoE για τις ευρωπαϊκές αγορές, μετά την δήλωσή του ότι η τράπεζα δεν θα διστάσει να μειώσει περαιτέρω τα βρετανικά επιτόκια. Κέρδη στα futures της Wall.

Η ανακοίνωση εκ μέρους του επικεφαλής της ΒοΕ, κ. Mervyn King ότι η τράπεζα είναι έτοιμη για νέες μειώσεις επιτοκίων, ήταν αρκετή για να «ανεβάσει» το ηθικό των επενδυτών και να οδηγήσει υψηλότερα τις ευρωπαϊκές αγορές.

Παράλληλα τα καλύτερα του αναμενόμενου οικονομικά μεγέθη γ’ τριμήνου των UniCredit (6%) και EDF (2,1%), στηρίζουν τις επενδυτικές διαθέσεις για αγορές και «απορροφούν» σημαντικό μέρος από την υποχώρηση που καταγράφεται σε ενεργειακούς και μεταλλευτικούς τίτλους. Περιορισμός των απωλειών και για τη μετοχή της ING (-0,3%), η οποία ανακοίνωσε τις πρώτες ζημίες στην ιστορία της για το γ’ τρίμηνο του 2008 και απομειώσεις ενεργητικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

«Θα πρέπει να αναμένουμε βραχυχρόνιο ράλι, καθώς αρκετές αγορές είναι υπέρ-πουλημένες» υποστηρίζει στο Bloomberg, ο κ. Philippe Gijsels, αναλυτής της Fortis Global Markets.

Οριακά κέρδη 0,40% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη DJ Stoxx 600, ο οποίος «μαζεύει» τις απώλειές του από την αρχή του 2008 στο 41%, με ταυτόχρονη μείωση του P/E διαπραγμάτευσής του στις 9 φορές τα προβλεπόμενα για φέτος κέρδη, έναντι 14 που ήταν πριν από μερικούς μήνες.

Παράγοντας στήριξης για τις ευρωπαϊκές αγορές και η αναβάθμιση της σύστασης ευρωπαϊκών και βρετανικών μετοχών σε «neutral» από «underweight» από την Dresdner Kleinwort.

Κερδοφόρα πορεία για τα 10 από τα 18 κορυφαία χρηματιστήρια της Δ. Ευρώπης, με τον DAX 30 να ενισχύεται 0,91% στις 4.804 μονάδες και τον FTSE 100 να σημειώνει κέρδη της τάξης του 1,42% στις 4.306 μονάδες. Κατά 1,25% υψηλότερα κινείται ο CAC 40 στις 3.377 μονάδες.

Σε ανοδική πορεία κινούνται και τα futures της Wall Street, με τους επενδυτές να εξακολουθούν να αγωνιούν για το μέλλον των «Τριών Μεγάλων» του Detroit, αν και σήμερα η μετοχή της GM ανακάμπτει στις προσυνεδριακές συναλλαγές. Άνοδος 0,63% για Dow Jones, 0,68% για Nasdaq και 0,35% για τον S&P 500.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v