Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΕΕ δεν "ξεχνά" το Σύμφωνο Σταθερότητας

Η Ευρωπαική Ενωση είναι πρόθυμη να πράξει τα πάντα για να αντιμετωπίσει την κρίση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα κράτη-μέλη τηυς θα πρέπει να ξεχάσουν το Σύμφωνο της Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Η ΕΕ δεν ξεχνά το Σύμφωνο Σταθερότητας
Η Ε.Ε. είναι πρόθυμη να πράξει τα πάντα για να αντιμετωπίσει την κρίση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να ξεχάσουν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Από τη συνέντευξη του επιτρόπου οικονομικών υποθέσεων κ. Joaquin Almunia μπορεί να προβλήθηκε περισσότερο η πρόβλεψή του ότι 2009 και 2010 θα είναι δύσκολα έτη για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, αλλά ο κ. Almunia απέστειλε σαφές μήνυμα προς τις κυβερνήσεις ότι δεν θα πρέπει να λησμονήσουν τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Τόνισε χαρακτηριστικά ότι κράτη τα οποία διαθέτουν μεγάλα ελλείμματα (όπως η χώρα μας αλλά και ορισμένες από τις "μεγάλες" οικονομίες της Ένωσης) θα πρέπει να περιορίσουν τις δαπάνες τους, καθώς το σύμφωνο εξακολουθεί να ισχύει, παρά την όποια χαλάρωση των κανόνων του.

Ως εκ τούτου και παρά τις πιέσεις που δέχεται η Κομισιόν, θεωρείται μάλλον απίθανο να δεχτεί περαιτέρω χαλάρωση του συμφώνου στην επικείμενη σύνοδο της 26ης Νοεμβρίου, όπου το βασικό θέμα θα είναι τα επιπλέον μέτρα που οφείλει να λάβει η Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της πιστωτικής κρίσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v