Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Jim Rogers: Η κρίση στις αγορές θα επιδεινωθεί

Οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για επιδείνωση της κρίσης στις διεθνείς αγορές, καθώς οι αποτιμήσεις εξακολουθούν να είναι υψηλές, ενώ η ύφεση θα διαρκέσει έως το 2010, προειδοποιεί ο κ. Jim Rogers.

Jim Rogers: Η κρίση στις αγορές θα επιδεινωθεί
Οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για επιδείνωση της κρίσης στις διεθνείς αγορές, καθώς οι αποτιμήσεις εξακολουθούν να είναι υψηλές, ενώ τα προβλήματα στην οικονομία θα διαρκέσουν έως το 2010, προειδοποιεί ο κ. Jim Rogers.

"Οι μετοχές στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη εξακολουθούν να είναι ακριβές, όποιο μοντέλο αποτίμησης και εάν χρησιμοποιηθεί", επισήμανε ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής σε ομιλία του σε συνέδριο στη Σιγκαπούρη, προσθέτοντας ότι δεν είναι σίγουρος ακόμη "εάν έχουμε πιάσει πάτο".

Παράλληλα, χαρακτήρισε τις τοποθετήσεις σε ομόλογα "απαίσια επενδυτική στρατηγική", υπογραμμίζοντας ότι εξακολουθεί να αγοράζει μετοχές εταιριών διαχείρισης πρώτων υλών σε Κίνα και Ταϊβάν, προσθέτοντας, πρόσφατα, στο χαρτοφυλάκιό του και κορεατικές μετοχές.

Παρά, δε, το γεγονός ότι ο πακέτο στήριξης που ανακοίνωσε η κινεζική κυβέρνηση θα ενισχύσει κάποιους κλάδους, ο κ. Rogers πρόβλεψε ότι ορισμένα κομμάτια της κινεζικής οικονομίας θα πληγούν από την ύφεση που ταλαιπωρεί τις δυτικές αγορές, αλλά υπάρχουν και κάποια που θα ακολουθήσουν θετική πορεία. Το μεγάλο πρόβλημα, σαφώς, είναι ότι η κινεζική οικονομία είναι συνδεδεμένη με τη Δύση.

Όσο για τα ομόλογα, υπογράμμισε ότι "θα παραμείνουν απαίσια επενδυτική επιλογή για τα επόμενα 10 έως 20 χρόνια", λόγω του ότι οι ανά τον κόσμο κυβερνήσεις θα προχωρήσουν σε έκδοση μεγάλου όγκου ομολογιών προκειμένου να καλύψουν μέρος των αυξανόμενων δαπανών τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v