Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύνοδος G20: Ενωμένοι... προσευχόμαστε

Όπως είπε και ο G. Bush στη σύνοδο κορυφής του G20 "τα προβλήματα του πλανήτη δεν θα λυθούν σε μία συνάντηση". Η Manpower τον επιβεβαίωσε, προβλέποντας μαζικές απολύσεις τον Δεκέμβριο στις δυτικές οικονομίες.

  • Krishna Guha (Ουάσιγκτον)
Σύνοδος G20: Ενωμένοι... προσευχόμαστε
Οι διεθνείς ηγέτες δεσμεύτηκαν να τονώσουν την παγκόσμια ανάπτυξη, να αποφύγουν τον προστατευτισμό και να προωθήσουν ταχέως μια ρυθμιστική μεταρρύθμιση, ολοκληρώνοντας τη σύνοδο του Group of 20 στην Ουάσιγκτον για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Παρουσιάζοντας ενιαίο μέτωπο, οι ηγέτες ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων κρατών υποσχέθηκαν να λάβουν "όλα τα περαιτέρω απαραίτητα μέτρα για τη σταθεροποίηση του χρηματοοικονομικού συστήματος" και δεσμεύτηκαν να χρησιμοποιήσουν "δημοσιονομικά μέτρα για να δώσουν στην εγχώρια ζήτηση γρήγορη την τόνωση που τους είναι απαραίτητη". Παρατηρητές εκτιμούν ότι με την ανακοίνωση θα δοθεί νέα ώθηση στα εθνικά πακέτα οικονομικής στήριξης.

Οι επικεφαλής των ισχυρών κρατών του πλανήτη δήλωσαν ότι θα ζητήσουν από τις ρυθμιστικές αρχές να δημιουργήσουν "ακαδημίες εποπτών" οι οποίοι θα παρακολουθούν τις διεθνείς τράπεζες και ανακοίνωσαν ότι υπουργοί θα δώσουν αναφορές στις 31 Μαρτίου σε ζητήματα όπως η ενίσχυση των αγορών πιστωτικών παραγώγων και η πρόοδος των σχεδίων πληρωμών στον χρηματοοικονομικό τομέα, ενώ θα ακολουθήσουν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.

Αξιωματούχοι από την Αμερική και εκτός Αμερικής δήλωσαν ότι το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από το τι θα αποφασίσει να πράξει η νέα κυβέρνηση Obama, που αναλαμβάνει στις 20 Ιανουαρίου. Κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης Bush δήλωσε ότι η ομάδα Bush διεξήγαγε "εκτενείς συμβουλευτικές συνομιλίες" με την ομάδα Obama εν όψει της συνόδου.

Οι βιομηχανικές οικονομίες δέχτηκαν να διευρύνουν τη συμμετοχή κορυφαίων αναδυόμενων οικονομιών όπως η Κίνα και η Ινδία, σε κρίσιμους οργανισμούς καθορισμού στάνταρ, όπως το Financial Stability Forum, και να αυξήσουν την επιρροή τους στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Οι χώρες του G20 θα συναντηθούν ξανά τον Απρίλιο, σε μια ένδειξη ότι αυτό το σώμα, και όχι το στενότερο Group of Seven των βιομηχανικών εθνών, θα παίξει τον καθοριστικό ρόλο σε αυτή την κρίση και ίσως και στη συνέχεια.

Ο κ. Robert Zoellick, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, δήλωσε στους "F.T." ότι το G20 αναγνώρισε ότι αντιμετωπίζει "μια παγκόσμια κρίση που χρειάζεται παγκόσμια αντιμετώπιση". 

Το G20 δεσμεύτηκε να μην υιοθετήσει προστατευτικά μέτρα και υποσχέθηκε να κάνει μια νέα προσπάθεια να αναθερμάνει τις εμπορικές συνομιλίες του Γύρου της Ντόχα, αλλά πάντως πραγματικές νέες εμπορικές προτάσεις δεν έχουν κατατεθεί.

Οι διεθνείς ηγέτες επίσης δεσμεύτηκαν να διασφαλίσουν ότι οι αναπτυσσόμενες οικονομίες που έχουν εγκλωβιστεί στην κρίση θα έχουν πρόσβαση σε δολάρια. Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ έφτασε σε προκαταρκτική συμφωνία για διάσωση 7 δισ. δολ. στο Πακιστάν, ενώ το Εκουαδόρ δήλωσε ότι θα καθυστερήσει την πληρωμή των χρεών του, δημιουργώντας φόβους ότι θα καταλήξει σε αδυναμία αποπληρωμής.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ισχυρίστηκαν ότι το πλάνο ρυθμιστικής δράσης ήταν αποτέλεσμα κατά κύριο λόγο ευρωπαϊκής ατζέντας, ενώ οι ΗΠΑ έδωσαν έμφαση στη δέσμευση της συνόδου ότι οι αρχές που διέπουν τα προγράμματα είναι φιλικές προς τις αγορές.

"Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής", δήλωσε ο κ. Jose-Manuel Barroso, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ ο κ. George W. Bush δήλωσε ότι η σύνοδος ήταν ένα "σημαντικό πρώτο βήμα" αλλά πρόσθεσε πως πρέπει να γίνει περαιτέρω δουλειά και "τα προβλήματα του πλανήτη δεν θα λυθούν σε μία συνάντηση".

Η συνεχιζόμενη απειλή στην παγκόσμια οικονομία έγινε εμφανής και πάλι την Κυριακή, όταν ο κ. Jeffrey Joerres, επικεφαλής της Manpower, της μεγαλύτερης επιχείρησης απασχόλησης στον κόσμο, δήλωσε ότι τον Δεκέμβριο θα γίνουν μαζικές απολύσεις στις δυτικές οικονομίες.


Επιπλέον ρεπορτάζ από τους Daniel Dombey, Stephanie Kirchgaessner, Alan Beattie και Joe Leahy.


© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v