Το αδιέξοδο των βρετανικών τραπεζών

Μπορεί οι μέτοχοι να επιθυμούν έντονα η Halifax Bank of Scotland να παρατήσει τη Lloyds TBS και η Barclays τους Άραβες σεΐχηδες, όμως ανησυχούν μήπως οι εναλλακτικές λύσεις είναι χειρότερες.

  • Lex
Το αδιέξοδο των βρετανικών τραπεζών
Οι άνθρωποι αγαπούν βιαστικά, αλλά παίρνουν τον χρόνο τους για να μισήσουν, όπως σημείωνε ο Δον Ζουάν του Μπάιρον. Οι μέτοχοι μπορεί να επιθυμούν έντονα η Halifax Bank of Scotland να παρατήσει τη Lloyds TBS και η Barclays τους Άραβες σεΐχηδες, όμως ανησυχούν μήπως οι εναλλακτικές λύσεις είναι χειρότερες.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αυτά δεν έχουν καμία πρόθεση να απορρίψουν τους άθλιους όρους με τους οποίους η HBOS λεηλατείται από τη Lloyds. Το αν θα έχουν το "στομάχι" για μια πραγματική αντιπαράθεση με το αφεντικό της Barclays, κ. John Varley, στην ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα σχετικά με την αύξηση κεφαλαίου ύψους 7 δισ. στερλινών από ακριβές ιδιωτικές πηγές αντί της κυβέρνησης, μένει ακόμα να φανεί.

Η Barclays και η HBOS έχουν αποξενώσει τους επενδυτές με την αναξιοπιστία τους, αφήνοντας, για παράδειγμα, να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση ενδεχομένως να αρνηθεί να τους χορηγήσει ρευστό εάν το ζητήσουν και πως αν τελικά τους δοθεί, θα συμβεί με όρους χειρότερους από αυτούς με τους οποίους η Barclays αρνήθηκε τον Οκτώβριο. Έτσι, οι μέτοχοι αναγκάζονται είτε να δεχτούν τις συμφωνίες που βρίσκονται στο τραπέζι, είτε να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο εξαφάνισής τους όταν η κυβέρνηση ζητήσει μεγαλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια με πιο ακριβούς όρους.

Ο κ. Dennis Stevenson, ο πρόεδρος της HBOS, έγραφε στην τελευταία ετήσια έκθεση της τράπεζας ότι "σε καιρούς αβεβαιότητας η επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας και η διαφάνεια απαραίτητη". Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα η τράπεζα δεν έχει κάνει κανένα από τα δύο.

Μόλις την Παρασκευή αποκάλυψε, καθυστερημένα, κρίσιμες πληροφορίες τις οποίες διέθετε από τις 11 Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα ότι η κυβέρνηση θα απαιτούσε από την HBOS να αυξήσει το κεφάλαιό της κατά 12 δισ. στερλίνες εάν παρέμενε ξεχωριστή επιχειρηματική οντότητα, ποσό ελάχιστα υψηλότερο από τα 11,5 δισ. στερλίνες που θα χρειαστεί, σύμφωνα με τη βρετανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για να συγχωνευθεί με τη Lloyds.

Το υπουργείο Οικονομίας θεωρεί ότι η άρνησή του να δώσει στη δημοσιότητα τους όρους με τους οποίους ενδέχεται να χρηματοδοτήσει οποιαδήποτε από τις δύο τράπεζες είναι από πλευράς τακτικής έξυπνη κίνηση για μία κυβέρνηση που θέλει να διανείμει δημόσιους πόρους. Κάνει λάθος όμως.

Υπάρχει ένας ισχυρός αντίλογος για τη δημιουργία μίας μη ανταγωνιστικής υπερτράπεζας εντός του ομίλου της Lloyds Banking και για την παροχή βοήθειας στην Barclays ώστε να βγει από την "ακριβή τρύπα" που δημιούργησε στην άμμο της Μέσης Ανατολής. Και στις δύο τράπεζες θα πρέπει να δοθεί πρόσβαση στους δημόσιους πόρους, με τους ίδιους όμως όρους που αυτό ισχύει και για τις άλλες βρετανικές τράπεζες.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v