Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήπια πτώση στις ευρωαγορές-Futures Wall

Στο «κόκκινο» κινούνται οι κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές και τα futures της Wall, μετά και την δημοσιοποίηση έκθεσης του ΟΟΣΑ όπου προβλέπεται ύφεση στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και αρνητικών εταιρικών μεγεθών.

Οι επενδυτές στην Ευρώπη «αποφάσισαν» τελικώς ότι τόσο τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα όσο και τα μακροοικονομικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι η κρίση «έχει ακόμη δρόμο», ενώ η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να βιώνει μία από τις χειρότερες περιόδους της.

Η επιβεβαίωση της δυσοίωνης αυτής εικόνας κατέφθασε πρώτα με μία σωρεία ανακοινώσεων αρνητικών εταιρικών μεγεθών, την οποία ακολούθησε η δημοσιοποίηση των στοιχείων για την γερμανική οικονομία, που «εισήλθε» σε ύφεση στο γ’ τρίμηνο του έτους.

Πριν οι επενδυτές προλάβουν να πάρουν ανάσα κατέφθασε η έκθεση του ΟΟΣΑ ο οποίος προβλέπει ύφεση σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία. Την ίδια στιγμή η διαμόρφωση του «μαύρου χρυσού» σε χαμηλό 21 ετών πλήττει τις αναδυόμενες αγορές, με τα χρηματιστήρια Ρωσίας και Κουβέιτ να διακόπτουν τη λειτουργίας τους, μετά από ιδιαίτερα ισχυρή πτώση.

Ο ρωσικός Micex, πριν την διακοπή των συναλλαγών, είχε φθάσει να υποχωρεί έως και 17%, ενώ ανάλογη ήταν η πορεία και στο χρηματιστήριο του Κουβέιτ.

Η υποχώρηση διαχέεται, πλέον, σχεδόν στο σύνολο των επιχειρηματικών κλάδων, με τράπεζες και πετρελαϊκές να αποτελούν τους «ηγέτες» της πτώσης.

Απώλειες υψηλότερες του 5% για τις μετοχές των Barclays και Royal Bank of Scotland, κατά 7,1% χαμηλότερα κινείται ο τίτλος της Zurich Financial μετά από άρση του προγράμματος επαναγοράς μετοχών και κάθετη πτώση κερδών της τάξης του 90%.

Στην «πυρά» οι μετοχές μετάλλων, με την BHP Billiton να αποδυναμώνεται 4,4% και την Rio Tinto να υποχωρεί 3,5%, ενώ με ανάλογη «διάθεση» αντιμετωπίζουν οι επενδυτές και τους πετρελαϊκούς ομίλους, με την BP να υποχωρεί 5%.

Ανάλογα αρνητική η εικόνα και για την υψηλή τεχνολογία, μετά την υποβάθμιση των προβλέψεων της Intel, η μετοχή της οποίας υποχωρεί 6,3% στη γερμανική αγορά. Πτώση 5,9% για STMicroelectronics και απώλειες 3,7% για Infineon.

«Φωτεινές» εξαιρέσεις στο απόλυτο κόκκινο, οι μετοχές των BT Group και Holcim, οι οποίες ενισχύονται 8,1% και 6,8% αντίστοιχα.

Σε αυτό το περιβάλλον οι ευρωπαϊκοί δείκτες «αγωνίζονται» αλλά δεν κατορθώνουν να ξεφύγουν από το «κόκκινο». Απώλειες 1,87% για DAX 30 στις 4.534 μονάδες, κατά 2,40% χαμηλότερα ο FTSE 100 (λόγω της υψηλής βαρύτητας σε αυτόν πετρελαϊκών και μεταλλευτικών ομίλων) στις 4.081 μονάδες. Πλησίον του 1,54% η πτώση για CAC 40 στις 3.184 μονάδες.

Πτωτική πορεία, αυτήν την ώρα, για τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 1,04%, τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 1,14% και τον Nasdaq να κινείται 1,78% χαμηλότερα.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή της ανακοίνωσης για το εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο αλλά και της πορείας των εβδομαδιαίων αιτήσεων για λήψη επιδόματος ανεργίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v