Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράθυρο για νέα μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Παράθυρο για νέες μειώσεις των επιτοκίων του ευρώ ανοίγει με τη μηνιαία έκθεσή της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς προβλέπει περαιτέρω επιβράδυνση του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες.

  • της Έλενας Λάσκαρη
Παράθυρο για νέα μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ
«Παράθυρο» και για νέες μειώσεις των επιτοκίων του ευρώ ανοίγει με τη μηνιαία έκθεσή της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς προβλέπει περαιτέρω επιβράδυνση του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες και διαμόρφωσή του σε επίπεδα συμβατά με τη σταθερότητα των τιμών στη διάρκεια του 2009.

Αιτία, η μείωση των τιμών των εμπορευμάτων αλλά και η επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης για μία «μάλλον παρατεταμένη χρονική περίοδο» εξαιτίας της κλιμάκωσης και της εξάπλωσης της κρίσης στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δηλώνει ότι «θα συνεχίσει να παρακολουθεί πολύ προσεκτικά όλες τις εξελίξεις την προσεχή περίοδο», σημειώνει ότι στη ευρωζώνη, μέχρι το Σεπτέμβριο δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι δεν διατίθενται τραπεζικά δάνεια προς τα νοικοκυριά και τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις , αλλά παρατηρεί ότι η πρόσφατη κλιμάκωση και εξάπλώση των χρηματοπιστωτικών εντάσεων, προκάλεσε επιβράδυνση της παροχής τραπεζικών πιστώσεων προς τους κατοίκους της ευρωζώνης, η οποία εκδηλώνεται κυρίως με τη μείωση της διακράτησης τίτλων.

Εκτιμά, ότι ο τραπεζικός τομέας θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και προτρέπει τις κυβερνήσεις να εφαρμόζουν πλήρως τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και να προωθήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v