Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ύφεση οι χώρες του ΟΟΣΑ

Σε υποβάθμιση των προβλέψεών του για την παγκόσμια οικονομία, για δεύτερη φορά φέτος, προχώρησε ο ΟΟΣΑ, με την ηγεσία του να δηλώνει ότι "οι χώρες του ΟΟΣΑ στο σύνολό τους βρίσκονται σε ύφεση".

Σε ύφεση οι χώρες του ΟΟΣΑ
Σε υποβάθμιση των προβλέψεών που για την παγκόσμια οικονομία, για δεύτερη φορά φέτος, προχώρησε ο ΟΟΣΑ, με την ηγεσία του να δηλώνει ότι "οι χώρες του ΟΟΣΑ στο σύνολό τους βρίσκονται σε ύφεση", προβλέποντας ωστόσο ανάκαμψη από το β΄ εξάμηνο του 2009.

Ο διεθνής οργανισμός απηύθυνε παράλληλα έκκληση στις κυβερνήσεις να λάβουν περισσότερα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ύφεση.

Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις του οργανισμού, η οικονομία των 30 χωρών-μελών του θα εμφανίσει αρνητική ανάπτυξη της τάξης του 0,3% το 2009, έπειτα από αύξησή της κατά 1,4% φέτος. Σημειώνεται ότι η προηγούμενη πρόβλεψη ήθελε η οικονομία των χωρών-μελών του οργανισμού να επιβραδύνεται στο 1,7% το 2009 από 1,8% φέτος.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι ΗΠΑ ηγούνται της επιβράδυνσης, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,9% το επόμενο έτος, μετά την ανάπτυξη 1,4% που θα εμφανίζει το 2008, ενώ κατά 0,1% θα συρρικνωθεί του χρόνου η ιαπωνική οικονομία, ύστερα από επέκτασή της κατά 0,5% φέτος.

Όσον αφορά στην ευρωζώνη, η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ κάνει λόγο για μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας κατά 0,5% το 2009, έπειτα από αύξησή του κατά 1,1% το 2008, ενώ αναμένει ανάκαμψη της οικονομίας το 2010.

Επίσης, προβλέπει αύξηση του πληθωρισμού της ευρωζώνης στο 3,3% φέτος, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για 3%, ενώ αναμένει υποχώρηση των τιμών το 2009 στο 1,7%, έναντι του 2,1% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v