Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αναζήτηση ευκαιριών τα private equity groups

Στις παρυφές των αγορών προτιμούν να παραμείνουν τα private equity groups. Πάντως οι επικεφαλής τους, όπως αποκαλύπτει έρευνα του "The Economist Intelligence Unit", αναμένουν ανάκαμψη των αγορών εντός 18 μηνών.

Σε αναζήτηση ευκαιριών τα private equity groups
Τα 2/3 των επικεφαλής εταιριών ιδιωτικών κεφαλαίων (private equity groups) έχουν σταματήσει να επενδύουν λόγω της κρίσης που πλήττει τον χρηματοοικονομικό κλάδο, καθώς προτιμούν να μείνουν στις παρυφές των αγορών έως ότου η ύφεση δημιουργήσει αγοραστικές ευκαιρίες, σύμφωνα, τουλάχιστον, με έρευνα που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 17/11.

Περισσότεροι από το 50% των 220 επικεφαλής κορυφαίων private equity groups που συμμετείχαν σε έρευνα του "The Economist Intelligence Unit" στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ εμφανίστηκαν βέβαιοι ότι οι αγορές θα ανακάμψουν στα επίπεδα όπου βρίσκονταν πριν από το ξέσπασμα της πιστωτικής κρίσης, σε διάστημα 18 μηνών από σήμερα.

Όμως, το 96% παραδέχεται ότι ο κλάδος οφείλει να πραγματοποιήσει αλλαγές, σύμφωνα με έτερη έρευνα που πραγματοποίησε η Celerant Consulting. Το 1/5 δήλωσε ότι υπάρχει ανάγκη νέου χρηματοοικονομικού μοντέλου.

Τα private equity groups, τα οποία χρησιμοποιούν κεφάλαια επενδυτών αλλά και δάνεια προκειμένου να πραγματοποιήσουν κάποιο deal, έχουν "παγώσει" τη δραστηριότητά τους κατά τη διάρκεια της κρίσης, καθώς καθίσταται όλο και πιο δύσκολο να ανακαλύψουν δάνεια με συμφέροντες όρους.

Η αξία των επενδύσεων από private equity groups υποχώρησε στα 58,56 δισ. δολάρια στο γ΄ τρίμηνο, δηλαδή περισσότερο του 66% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007, βάσει στοιχείων του Thomson Reuters.

Η δραστηριότητα των private equity groups ήταν αντίστοιχη του 6,8% των συνολικών εξαγορών και συγχωνεύσεων για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 30/9, ενώ στο ίδιο διάστημα του 2007 ήταν της τάξης του 18,3%. Μέχρι στιγμής, στο δ΄ τρίμηνο το αντίστοιχο ποσοστό έχει υποχωρήσει στο 2,6%.

πιστωτική κρίση καθιστά τον εύκολο δανεισμό παρελθόν. Όμως, ο κλάδος παραμένει αισιόδοξος για το μέλλον", δηλώνει ο κ. David Axon, επικεφαλής της μονάδας private equity και εξαγορών και συγχωνεύσεων της Celerant.

Σχεδόν, δε, το 1/5 των επικεφαλής δηλώνει ότι η πιστωτική κρίση θα οδηγήσει σε συγκεντρωτισμό του κλάδου. Όμως μόλις το 2% υποστηρίζει ότι θα προχωρήσει σε μείωση θέσεων εργασίας, ενώ το 26% δηλώνει ότι συνεχίζει τις προσλήψεις. Παρά, πάντως, το γεγονός ότι εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα υπάρχει η φήμη για συγκεντρωτισμό δυνάμεων στον κλάδο, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάλογη κινητικότητα.

Σχεδόν το 80% των συμμετεχόντων στην έρευνα υποστηρίζει ότι τόσο ο αριθμός όσο και η αξία των deals από private equity groups θα υποχωρήσουν και εντός του 2009. Περίπου το 36% των επικεφαλής που δραστηριοποιούνται στη Βρετανία αναμένει ταχεία ανάκαμψη, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη Γαλλία φτάνει στο 71%.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v