Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έντονη μεταβλητότητα στις ευρωαγορές

Έντονη μεταβλητότητα χαρακτηρίζει τις σημερινές συνεδριάσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών αγορών, με τραπεζικούς και πετρελαϊκούς τίτλους να βρίσκονται εκ νέου στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων. Πτώση 0,85% για DAX.

Μία ακόμη αντιστροφή τάσεων στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να εκφράζουν από τη μία πλευρά την απογοήτευσή τους για το ότι η σύνοδος του G20 έμεινε στα ευχολόγια, χωρίς την ανακοίνωση ενός ουσιαστικού προγράμματος αντιμετώπισης της κρίσης, ενώ από την άλλη παράγοντας πίεσης είναι και η πτώση στην τιμή "πετρελαίου". 

"Υπήρξαν πολύ ωραίες δηλώσεις, αλλά καμία ουσιαστική δέσμευση", τονίζει στο Reuters ο κ. Keith Bowman, αναλυτής μετοχικών αγορών για τη Hargreaves Lansdown, προφανώς εκφράζοντας απόλυτα και τις απόψεις των επενδυτών.

Παράλληλα, η πρόβλεψη της Τράπεζας της Γαλλίας ότι η οικονομία της χώρας θα σημειώσει αρνητική ανάπτυξη 0,5% στο δ΄ τρίμηνο αλλά και τα νέα στοιχεία για πτώση στις τιμές ακινήτων στη Βρετανία, συντείνουν ακόμη περισσότερο στο αρνητικό κλίμα.

Την ίδια στιγμή ο Σύνδεσμος Βρετανών Βιομηχάνων της Βρετανία (BDI) προβλέπει ότι η οικονομία της χώρας θα βιώσει μία από τις χειρότερες υφέσεις των τελευταίων 20 ετών εντός του 2009.

Όλες οι παραπάνω αρνητικές ειδήσεις πιέζουν, περισσότερο απ' οτιδήποτε άλλο τον τραπεζικό κλάδο, με τις μετοχές HBOS, HSBC και Lloyds TSB να υποχωρούν από 2,3% έως και 3,5%, ενώ ο τίτλος της UBS υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο της ιστορίας του, στα 13,97 ελβετικά φράγκα, σημειώνοντας απώλειες κοντά στο 4%.

Σε επίπεδο δεικτών ο DAX 30 υποχωρεί 1,27% στις 4.650 μονάδες, με τον FTSE 100 να αποδυναμώνεται κατά 1,33% στις 4.176 μονάδες και τον CAC 40 να κινείται 1,22% χαμηλότερα στις 3.271 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v