Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές μετά από Wall-Ασία

Με «καύσιμα» από Wall Street και ασιατικές αγορές, η Ευρώπη επιστρέφει σε θετική τροχιά, μετά από αρκετές συνεδριάσεις έντονης μεταβλητότητας και αναποφασιστικότητας των επενδυτών.

Με «καύσιμα» από Wall Street και ασιατικές αγορές, η Ευρώπη επιστρέφει σε θετική τροχιά, μετά από αρκετές συνεδριάσεις έντονης μεταβλητότητας και αναποφασιστικότητας των επενδυτών.

Παρά το γεγονός ότι τόσο τα εταιρικά όσο και τα μακροοικονομικά μεγέθη δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν ενθαρρυντικά, η συνεχιζόμενη υποχώρηση αρκετών κλάδων, έχει οδηγήσει σε πτώση των αποτιμήσεων, αρκετές εκ των οποίων χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά ελκυστικές.

Η ανακοίνωσης για αρνητική ανάπτυξη (-0,2%) της ευρωζώνης στο β' τρίμηνο, δεν ανησυχεί τους επενδυτές, καθώς είχαν προεξοφλήσει αυτήν την πορεία, ενώ η υποχώρηση του πληθωρισμού στο 3,2% τον Οκτώβριο, καθιστά σαφές ότι η ΕΚΤ έχει "περιθώρια" για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.

Πάντως το μέλλον των κορυφαίων οικονομιών του πλανήτη, εμφανίζεται εξαιρετικά δυσοίωνο σε χθεσινή (13/11) έκθεση του ΟΟΣΑ, καθώς ο οργανισμός προέβλεψε ύφεση το 2009 για τα κράτη-μέλη του.

Το στήριγμα, όμως, για τις ευρωπαϊκές αγορές καταφθάνει μετά το εντυπωσιακό ράλι που κατέγραψε χθες η Wall Street αλλά και την ακόλουθη αρκούντως ισχυρή ανοδική αντίδραση των ασιατικών αγορών.

Στα θετικά η «αποφυγή» διολίσθησης της γαλλικής οικονομίας σε ύφεση στο γ’ τρίμηνο, αλλά και τα θετικά μεγέθη κορυφαίων ευρωπαϊκών αγορών όπως η EADS, η οποία κατόρθωσε να επιστρέψει σε κερδοφόρα πορεία.

Ράλι για τη μετοχή της Credit Agricole (10%), μετά την ανακοίνωση μεγεθών γ’ τριμήνου καλύτερων του αναμενόμενου από τους αναλυτές, ενώ κέρδη 5,9% ενισχύεται η Vinci, καθώς και αυτή ικανοποίησε την αγορά με τα τριμηνιαία της αποτελέσματα.

Στο 1,3% η άνοδος για τον παγκόσμιο δείκτη MSCI World, ενώ 2,5% υψηλότερα κινείται ο DJ Stoxx 600. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg τα κέρδη των εισηγμένων στον DJ Stoxx 600 εταιρειών θα υποχωρήσουν φέτος κατά 8,4%, ενώ στις αρχές του 2008 οι αναλυτές ανέμεναν ενίσχυσή τους πλησίον του 11%.

Σε διαδικασία ισχυρής ανόδου παραμένουν οι κορυφαίοι δείκτες, με τον DAX 30 να σημειώνει κέρδη της τάξης του 3,02% στις 4793 μονάδες, τον FTSE 100 να κινείται κατά 3,18% υψηλότερα στο επίπεδο των 4303 μονάδων και τον CAC 40 να ενισχύεται πλησίον του 2,06% στις 3337 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v