Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η γερμανική ύφεση "ρίχνει" τα επιτόκια στο 2%

Με τη Γερμανία σε ύφεση, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια στο 2,75% τον Δεκέμβριο και ενδεχομένως στο 2% στις αρχές 2009. Δημοσιονομικά, για την ώρα δεν προβλέπεται ανάλογη γενναιοδωρία.

  • Lex
Η γερμανική ύφεση ρίχνει τα επιτόκια στο 2%
Η ύφεση της γερμανικής οικονομίας είναι πλέον στατιστικό γεγονός, κατόπιν της συρρίκνωσης του ΑΕΠ επί δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο. Η παραγωγή της γερμανικής οικονομίας μειώθηκε 0,5% στο γ΄ τρίμηνο. Το στατιστικό μέγεθος ήταν πολύ χειρότερο του αναμενομένου και περιείχε ένα πραγματικό σοκ: βαθιά μείωση των εξαγωγών εξαιτίας της διολίσθησης της ζήτησης ανά τον πλανήτη.

Η ανακοίνωση απογοήτευσε κάθε ελπίδα να προσφέρουν αντίβαρο οι αναδυόμενες αγορές. Η ανάπτυξη των εξαγωγών μπορεί να σταματήσει τελείως του χρόνου.

Στα στοιχεία που ανακοινώθηκαν υπήρχε μια σταγόνα θετικής εξέλιξης: μικρή αύξηση στις καταναλωτικές δαπάνες. Και αυτή, όμως, είναι αμφίβολο ότι θα διατηρηθεί. Είναι γεγονός ότι οι Γερμανοί καταναλωτές έχουν περισσότερα αποθέματα σε σύγκριση με τους πιο σπάταλους Βρετανούς και Αμερικανούς. Μάλιστα, το ποσοστό των αποταμιεύσεων στη Γερμανία έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία. Επιπλέον, η αγορά εργασίας συνεχίζει να βελτιώνεται. Το διαθέσιμο εισόδημα έχει βελτιωθεί σε πραγματικούς όρους, χάρη στην πτώση του πληθωρισμού και στην αύξηση της απασχόλησης και των μισθών.

Αλλά οι προοπτικές για την απασχόληση δεν είναι ευνοϊκές. Η Bank of America προβλέπει ότι ο αριθμός των ανέργων θα αυξηθεί κατά 500.000 του χρόνου. Υπό τον φόβο της απόλυσης, οι Γερμανοί καταναλωτές δύσκολα θα ανοίξουν τα πορτοφόλια τους.

Με τέτοιου είδους μεγέθη, ειδικά εάν επαναληφθούν και στην υπόλοιπη Ευρώπη, θεωρείται πρακτικώς βέβαιο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει κι άλλο τα επιτόκια. Εκτιμάται ευρύτατα ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο, από το τρέχον 3,25%, και οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι το επιτόκιο του ευρώ θα μειωθεί στο 2% στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Δεν είναι εξίσου σαφές κατά πόσον η γερμανική κυβέρνηση θα νιώσει την ανάγκη να δώσει περισσότερη στήριξη σε δημοσιονομικό επίπεδο. Έχει ήδη παραχωρήσει κάποια εδάφη με ένα συντηρητικό πακέτο, αλλά δεν έχει δείξει διάθεση να κάνει περισσότερα.

Οι εργαζόμενοι μπορεί να βοηθήσουν ώστε να συγκρατηθεί η αύξηση της ανεργίας, υιοθετώντας πιο ρεαλιστική στάση στις συνομιλίες για τις μισθολογικές αυξήσεις. Το γεγονός ότι το μεταλλουργικό σωματείο IG Metall περιόρισε το αρχικό αίτημα για αύξηση 8% στο μόλις 3% σε ετήσιο ορίζοντα δείχνει ότι αρχίζει πλέον να επικρατεί ο πικρός ρεαλισμός.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v