Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδική αντίδραση στην Ευρώπη - Πιέσεις σε Wall

Θετικά εταιρικά μεγέθη αλλά και ύπαρξη αρκετών επενδυτικών ευκαιριών διατηρούν σε ισχυρή ανοδική πορεία τις ευρωπαϊκές αγορές, παρά την "είσοδο" της ευρωζώνης σε ύφεση. Πτωτικά τα futures της Wall Street.

Η είσοδος της ευρωζώνης και τυπικά σε ύφεση στο γ΄ τρίμηνο, καθώς σημείωσε αρνητική ανάπτυξη 0,2% σε τριμηνιαία βάση, δεν τρόμαξε τους επενδυτές, οι οποίοι άλλωστε είχαν προεξοφλήσει αυτήν την πορεία.

Παράλληλα, η υποχώρηση του πληθωρισμού στο 3,2% για τον Οκτώβριο ανοίγει περαιτέρω τον δρόμο της ΕΚΤ για επιπλέον μείωση επιτοκίων, προκειμένου να στηρίξει την ανάπτυξη και να βοηθήσει καταναλωτές και επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Την ίδια ώρα θετικά εταιρικά μεγέθη ομίλων όπως η Credit Agricole (7,6%) και η Vinci (8,2%) ενισχύουν τις επενδυτικές διαθέσεις για αγορές και διατηρούν σε ισχυρά ανοδική τροχιά τους κυριότερους ευρωπαϊκούς δείκτες.

Έκρηξη ανόδου για τη μετοχή της EFG International στο 19%, καθώς ανακοίνωσε αύξηση κερδών στο α΄ εξάμηνο λόγω ισχυρών κεφαλαιουχικών εισροών.

Ανοδική πορεία για τις μετοχές πετρελαϊκών και μεταλλευτικών ομίλων, καθώς ο "μαύρος χρυσός" και τα εμπορεύματα ανακάμπτουν, με κλασικότερα παραδείγματα τους τίτλους των BP και BHP Billiton, οι οποίοι ενισχύονται 5,6% και 4,3% αντίστοιχα.

Άνοδος 1% για τον παγκόσμιο δείκτη MSCI World, με τον ενεργειακό και τον μεταλλευτικό κλάδο να ηγούνται της ανάκαμψης, ενώ στο 1,9% ενισχύεται ο πανευρωπαϊκός DJ Stoxx 600.

Οι αγοραστικές ευκαιρίες εμφανίζονται αφού από τις διεθνείς αγορές έχουν χαθεί περί τα 30 δισ. δολ. από την αξία κεφαλαιοποίησης, την ίδια στιγμή που οι κορυφαίοι τραπεζικοί και ασφαλιστικοί όμιλοι έχουν ανακοινώσει διαγραφές ενεργητικού ύψους 959 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg, τα κέρδη των εταιριών που είναι εισηγμένες στον DJ Stoxx 600 θα υποχωρήσουν 8,4% φέτος, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ενίσχυσή τους στο 11% στις αρχές του έτους.

Στο 3,50% διαμορφώνεται η άνοδος για τον DAX 30 ο οποίος αγγίζει το επίπεδο των 4.812 μονάδων. Κέρδη 3,84% για τον FTSE 100 στις 4.329 μονάδες και 2,36% για τον CAC 40 στις 3.346 μονάδες.

Αρνητική πορεία καταγράφουν αυτήν την ώρα τα futures της Wall Street, καθώς το χθεσινό ράλι θεωρείται πλέον υπερβολικό. Πτώση 0,93% για τον Dow Jones, 0,51% για τον Nasdaq, ενώ κατά 1,10% χαμηλότερα κινείται ο S&P 500.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή της ανακοίνωσης για την πορεία των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, του δείκτη τιμών εισαγωγής για τον ίδιο μήνα καθώς και των προκαταρκτικών στοιχείων Νοεμβρίου σχετικά με τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v