Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το G20 και ο χρυσός στα $10.000!

Σύμφωνα με μια "θεωρία συνωμοσίας" , το G20 θα αποφασίσει στη σύνοδο κορυφής να νομισματοποιήσει ένα μεγάλο κομμάτι των χρεών του πλανήτη, επαναπροσδιορίζοντας την τιμή του χρυσού στα… 10.000 δολάρια!

  • Alphaville
Το G20 και ο χρυσός στα $10.000!
Στο blog των "F.T." Alphaville οι θεωρίες για τον χρυσό είναι ένα αγαπημένο θέμα. Και ιδού μία από αυτές που πράγματι είναι... αποκάλυψη. Ανήκει στον κ. Larry Edelson της Money and Markets:
  
"Αν νομίζετε ότι η σύνοδος του G20 στην Ουάσιγκτον γίνεται μόνο για να σχεδιαστούν βραχυπρόθεσμες λύσεις για το χρηματοοικονομικό σύστημα και ρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις σε banks, hedge funds, χρηματιστηριακές, εταιρίες στεγαστικής πίστης και επενδυτικές τράπεζες…, ξανασκεφτείτε το. Στα παρασκήνια συζητείται μια πολύ πιο δραστική παρέμβαση: η πιθανή επανεκτίμηση του χρυσού και η γέννηση ενός εντελώς καινούργιου νομισματικού συστήματος. Μελετώ το ζήτημα σε μεγάλο βάθος όλη μου τη ζωή. Και, με δεδομένη την ταχύτητα εξέλιξης της κρίσης, θα εκπλαγώ εάν αυτά που ισχυρίζομαι δεν τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του G20 το σαββατοκύριακο. Πιστεύω ότι στο τέλος ο στόχος τιμής των 2.270 δολαρίων που θέτω για τον χρυσό θα είναι -τουλάχιστον- συντηρητικός".

Το βασικό του επιχείρημα είναι ότι, εάν οι χώρες του G20 δεν μπορούν να τυπώσουν χρήμα αρκετά γρήγορα ώστε να αποτρέψουν ένα αποπληθωριστικό μεγάλο κραχ, μπορούν απλώς να μεταβάλουν την αξία του χρήματος. Για παράδειγμα:

"Σταματούν όλες τις πωλήσεις χρυσού και αντί αυτού θα αυξήσουν την τρέχουσα επίσημη τιμή των κεντρικών τραπεζών για τον χρυσό, από την ονομαστική του αξία στα 42,22 δολάρια ανά ουγκιά - σε τιμή που νομισματοποιεί ένα μεγάλο κομμάτι των εκκρεμών χρεών του πλανήτη. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, όπως ακριβώς και το 1993, τα χρέη θα γίνουν ένα μικρό κομμάτι των ξαναφουσκωμένων τιμών ενεργητικών (που θα έχουν αυξηθεί με την τιμή του χρυσού). Τότε, αντί να κρατήσουν το δολάριο ως αποθεματικό νόμισμα, το G20 θα εισάγει τρεις νέες νομισματικές μονάδες συναλλάγματος, έκαστη με ισάξια αποθεματικό στάτους".

Με τη νομισματοποίηση όλου του ιδιωτικού και δημόσιου χρέους των ΗΠΑ, η επίσημη τιμή του χρυσού θα ανέβει στα 53.000 δολάρια ανά ουγκιά. Εάν νομισματοποιηθεί το 10%, θα κινηθεί στις 5.300 δολ. ανά ουγκιά. Κατά τον κ. Edelson, το G20 θα νομισματοποιήσει τουλαχιστον το 20% των αγορών ομολόγων των ΗΠΑ, αφήνοντας τον χρυσό στα 10.000 δολάρια. Δεν είναι και λίγο!

Αυτή, βέβαια, είναι μια παραλλαγή επιχειρημάτων που έχουν προωθήσει κι άλλοι, όπως ο αρθρογράφος μας κ. Martin Wolf, και ο "γκουρού" κ. George Soros. Κάτι ανάλογο, εξάλλου, ήταν που είχε γίνει στη δεκαετία του ’30, όταν ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Franklin Roosevelt εξέδωσε διάταγμα, κατάσχοντας τον χρυσό που είχαν οι πολίτες και υποτιμώντας το δολάριο κατά περίπου 41%.

Οι αγορές δεν δείχνουν να συγκινούνται πάντως με την ιδέα και ο χρυσός, από τα 1.000 δολάρια που είχε φτάσει τον Μάρτιο, υποχώρησε χθες περαιτέρω και κινήθηκε στα 725 δολ. ανά ουγκιά. Και οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν πολύ λιγότερα από τη σύνοδο. Ο κ. Jon Nadler της Kitco αναφέρει:

"Τι έχουμε στο μενού της συνόδου του G20; Μάλλον ...μία από τα ίδια. Εκτός βέβαια και αν ανήκετε στους παρανοϊκούς που πιστεύουν ότι το G20 θα καθορίσει την τιμή του χρυσού στα 10 χιλιάρικα και θα ανταλλάξει τα χάρτινα χρήματά σας για το 1/12 της νέας αξίας. Θα μπορούσε βέβαια να γίνει κάτι τέτοιο - την ίδια ημέρα που η αμερικανική κυβέρνηση θα αποκαλύψει το σώμα του εξωγήινου στο Ρόσγουελ…".
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v