Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε τεντωμένο σκοινί η Wall Street

Συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας εξελίσσεται αυτή την ώρα στη Wall με την εκδήλωση σταθεροποιητικών τάσεων μετά τις ισχυρές απώλειες στο άνοιγμα που οδήγησαν τους δείκτες σε χαμηλά εξαετίας. Πτώση στις ευρωαγορές.

Συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας εξελίσσεται αυτή την ώρα στη Wall Street με την εκδήλωση σταθεροποιητικών τάσεων μετά τις ισχυρές απώλειες στο άνοιγμα που οδήγησαν τους βασικούς δείκτες σε χαμηλά εξαετίας.

Η συνεδρίαση ήταν έντονα πτωτική στις δύο πρώτες ώρες περίπου, στο πλαίσιο της καθολικής χρηματιστηριακής διολίσθησης που επικρατεί στον πλανήτη και ώθησε τον παγκόσμιο δείκτη MSCI στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2003.

Η κρίση στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και η κάθετη πτώση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες ότι η χρηματοπιστωτική κρίση περνάει πλέον και στην πραγματική οικονομία.

Την βεβαιότητα ότι οι ΗΠΑ διανύουν περίοδο ύφεσης ήρθε να ενισχύσει η ανακοίνωση για αύξηση των αιτήσεων επιδόματος ανεργίας στα υψηλότερα επίπεδα 16 ετών.

Οι σταθεροποιητικές τάσεις εκδηλώθηκαν μετά την διαρροή πληροφοριών ότι οι τρεις μεγάλες αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες ήρθαν σε κατ’αρχήν συμβιβαστική συμφωνία με διακομματικούς γερουσιαστές για λήψη πακέτου βοηθείας από την κυβέρνηση.

Η τελική απόφαση για το "πακέτο" στήριξης στις αυτοκινητοβιομηχανίες αναμένεται να ληφθεί αρχές Δεκεμβρίου και εφόσον αυτές παρουσιάσουν ένα βιώσιμο επιχειρηματικό πλάνο, όπως δήλωναν χαρακτηριστικά αξιωματούχοι του Κογκρέσου.

Έτσι, η μετοχή της General Motors καταγράφει αυτή την ώρα κέρδη 9%, ενώ η Ford ενισχύεται σε ποσοστό άνω του 20%, ενώ είχαν φτάσει να υποχωρούν σε ποσοστά άνω του 10% πριν δουν το φως της δημοσιότητας οι εξελίξεις από το Καπιτώλιο.

Τεράστιες απώλειες για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση καταγράφει η μετοχή της Citigroup (-16%), ενώ υποχωρούσε άνω του 23% νωρίτερα.

Ανακάμπτει η μετοχή της Goldman Sachs (0,40%) στα 55,5 δολάρια, ενώ νωρίτερα είχε διολισθήσει κάτω από τα 53 δολάρια για πρώτη φορά από τότε που εισήχθη στο χρηματιστήριο, περίπου δέκα χρόνια πριν.

Ο δείκτης Dow Jones συνεχίζει να κινείται κάτω από τις 8.000 μονάδες καταγράφοντας ελαφρές απώλειες 0,21% στις 7.980,55 μονάδες. Ο Nasdaq καταγράφει οριακές απώλειες 0,06% στις 1385,65 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχωρεί κατά 1,44% στις 794,44 μονάδες.

Πτωτικά έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές. Με απώλειες 3,26% έκλεισε ο FTSE 100, στις 3.874,99 μονάδες. Απογοητευτική ήταν και η εικόνα του δείκτη DAX που σημείωσε πτώση 3,08% στις 4.220,20 μονάδες. Χαμηλότερα κατά 3,48% έκλεισε και ο δείκτης CAC 40, στις 2.980,42 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v