Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεδρίαση ανάκαμψης στη Wall Street

Σημαντικά κέρδη εμφάνισε η αμερικανική αγορά, μετά το «μίνι-κραχ» της Δευτέρας. Στο επίκεντρο οι αυτοκινητοβιομηχανίες, ενώ σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι τράπεζες. Ανοδικά οι ευρωαγορές. 

Μέρα ανάκαμψης ήταν η σημερινή για την Wall Street, μετά το χθεσινό «μίνι-κραχ» που προκάλεσε την 4η μεγαλύτερη μοναδιαία πτώση στην ιστορία του Dow Jones.

Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης βρέθηκαν οι τρεις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, καθώς σήμερα λήγει η προθεσμία που είχε δώσει το αμερικανικό Κογκρέσο για την κατάθεση ολοκληρωμένων επιχειρηματικών σχεδίων, ώστε να λάβουν την πολυπόθητη «ένεση» ρευστότητας που θα τις βοηθήσει να εξέλθουν της κρίσης.

Μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης μόνο η Ford (+6,7%) είχε καταθέσει το φάκελό της διεκδικώντας 9 δισ. δολάρια, δηλώνοντας ότι περιμένει να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της ή και να καταστεί κερδοφόρος το 2011, ενώ η General Motors (+3,5%) αναμένεται να ζητήσει 12 δισ. στο δικό της σχέδιο που θα κατατεθεί μετά τη λήξη της συνεδρίασης στη Wall.

Εν πάση περιπτώσει οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα συμφωνήσει στην παροχή οικονομικής στήριξης στις Big 3, γεγονός που οδήγησε σε θετικό έδαφος τις μετοχές τους, ενώ πιθανολογείται ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί την επόμενη εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι με βάση τις ανακοινώσεις των μεγάλων ιαπωνικών, αμερικανικών και γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών οι πωλήσεις οχημάτων στις ΗΠΑ το Νοέμβριο υποχώρησαν σε ποσοστό άνω του 30% σε σχέση με πέρυσι.

Από τον χρηματοοικονομικό κλάδο ξεχωρίζει η είδηση ότι η Goldman Sachs (-1%) θα ανακοινώσει καθαρές ζημίες ύψους 2 δισ. δολ. κατά το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο, σύμφωνα με ανώνυμες πληροφορίες που επικαλείται η Wall Street Journal, ενώ σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι Citigroup (+11,5%) και JPMorgan (+6,5%)

Σημαντικά κέρδη αποκόμισε η μετοχή της General Electric (+14%) παρά την ανακοίνωσή της ότι αναμένει τα καθαρά κέρδη δ’ τριμήνου να διαμορφωθούν στο χαμηλότερο σημείο της προηγούμενης κλίμακας των προσδοκιών της, διότι το επενδυτικό κοινό ανέμενε ακόμα χαμηλότερες προβλέψεις.

Παράλληλα συνεχίζονται οι κινήσεις από την Fed, που παρέτεινε την ημερομηνία λήξης τριών έκτακτων προγραμμάτων δανεισμού από τις 30 Ιανουαρίου στις 30 Απριλίου, ώστε να ευθυγραμμιστεί με άλλες κεντρικές τράπεζες στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης

Σε επίπεδο δεικτών ο Dow Jones σημείωσε κέρδη 3,31%% στις 8.419,09 μονάδες, ο Nasdaq ενισχύθηκε 3,70% στις 1.449,80 μονάδες, ενώ ο S&P 500 έκλεισε με κέρδη 3,99% στις 848,81 μονάδες.

Η αναλογία ανοδικών πτωτικών τίτλων κυμάνθηκε στο 2 προς 1, σε NYSE και Nasdaq.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη κίνηση στο NYSE ήταν αυτές των Citigroup, Ford και General Electric. Στο Nasdaq οι μετοχές που προσέλκυσαν το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν αυτές των Intel, Cisco και Microsoft.

Λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης το δικαίωμα της 3Ε σημείωνε απώλειες 0,18% στα 14,13 δολάρια. Αντίθετα, το δικαίωμα της ΕΤΕ ενισχυόταν 4,52% στα 3,47 δολάρια, ενώ το δικαίωμα του ΟΤΕ κατέγραφε κέρδη 3,72% στα 7,25 δολάρια.

Νέα πτώση σημείωσε η τιμή του πετρελαίου που έκλεισε στα 47,30 δολάρια το βαρέλι.

Ανοδικά έκλεισαν οι ευρωαγορές. Ο FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 1,41%, κλείνοντας στις 4.122,86 μονάδες. Το θετικό κλίμα ακολούθησαν και τα χρηματιστήρια σε Γερμανία και Γαλλία. Ο δείκτης DAX ενισχύθηκε 3,12% στις 4.531,79 μονάδες, ενώ εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η άνοδος 2.35% του CAC 40, στις 3.152,90 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v