Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεικτό κλείσιμο, σύγχυση για επιτόκια στη Wall

Μεικτές τάσεις καταγράφηκαν σήμερα στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, σε μια συνεδρίαση που κυριάρχησε η επιφυλακτικότητα των επενδυτών, παρά τις διασφαλίσεις από τη Federal Reserve ότι θα χρησιμοποιήσει ”όλα τα όπλα” που έχει στη διάθεσή της για την αντιμετώπιση της κρίσης. Με θετικά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές.

Μεικτές τάσεις καταγράφηκαν σήμερα στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, σε μια συνεδρίαση που κυριάρχησε η επιφυλακτικότητα των επενδυτών, παρά τις διασφαλίσεις από τη Federal Reserve ότι θα χρησιμοποιήσει ”όλα τα όπλα” που έχει στη διάθεσή της για την αντιμετώπιση της κρίσης.

O Dow Jones έκλεισε στις 13.090,86 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 0,23%, ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,51%, στις 2.521,3 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.447,11 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,11%.

Η αγορά πέρασε σε θετικό έδαφος είχε αφορμή τις ευνοϊκές δηλώσεις του προέδρου της τραπεζικής επιτροπής του Κογκρέσου, κ. Chris Dodd, μετά από συνάντησή του με τον κ. Ben Bernanke και τον υπουργό Οικονομικών της χώρας κ. Henry Paulson.

Σύμφωνα με τον γερουσιαστή Dodd, ο πρόεδρος της Fed τόνισε ότι είναι προετοιμασμένος να ”χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του” για να αντιμετωπίσει την κρίση στο αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα.

Ωστόσο, οι δηλώσεις του Jeffery Lacker, προέδρου της Federal Reserve του Richmond ότι ”η μεταβλητότητα στις αγορές δεν απαιτεί μείωση επιτοκίων”, προκάλεσε σύγχυση στους επενδυτές, που επιθυμούν μια σαφή ένδειξη για άμεση μείωση επιτοκίων.

Εν τω μεταξύ, οι ανησυχίες για τις αγορές χρεογράφων που βασίζονται σε χαρτοφυλάκια ενυπόθηκων δανείων τέθηκαν και πάλι στο προσκήνιο, καθώς η Banc of America Securities προχώρησε σε υποβαθμίσεις και μειώσεις στις τιμές στόχους μιας σειράς εταιριών κατασκευής κατοικιών, μεταξύ των οποίων οι Toll Brothers, Hovnanian Enterprises και Standard Pacific.

Παράλληλα, η Capital One Financial ανακοίνωσε ότι κλείνει τον κλάδο ενυπόθηκων δανείων, καθώς ο κολοσσός των πιστωτικών καρτών χάνει την εμπιστοσύνη του στις δυνατότητες αποκόμισης κερδών από τη χορήγηση δανείων. Η απόφασή της χαιρετίστηκε από τους επενδυτές με άνοδο της μετοχής κατά 2,2%.

Στην αγορά, σημαντικά κέρδη 8,9% κατέγραψε ο τίτλος της Countrywide Financial μετά την είδηση ότι αποτελεί στόχο εξαγοράς από τον γνωστό επενδυτή Warren Buffett.

Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκε ο τίτλος της Target μετά την ανακοίνωση αύξησης των κερδών της στο τρίμηνο, αλλά και βελτίωση των ακαθάριστων περιθωρίων της.

Το δικαίωμα της 3E υποχώρησε κατά 1,77%, στα 46,11 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραψε κέρδη 1,29%, στα 11 δολάρια. Άνοδος 0,13% για το δικαίωμα του ΟΤΕ, στα 15,74 δολάρια.

Εν τω μεταξύ, με ήπια άνοδο έκλεισαν οι κυριότερες χρηματαγορές της Ευρώπης. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 6.086.10 μονάδες, με άνοδο 0,12%, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 ενισχύθηκε κατά 0,23%, στις 7.424,75 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε 0,36% υψηλότερα, στις 5.418,78 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v