Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλασματική η κρίση ρευστότητας στις αγορές

Οι αγορές, οι επιχειρήσεις αλλά και τα νοικοκυριά δεν πάσχουν από ρευστό. Η κύρια ασθένειά τους είναι ο φόβος. Όχι ο φόβος για το ρίσκο, αλλά για οτιδήποτε. Τα καλά νέα είναι ότι η πραγματική οικονομία δείχνει να αντέχει. Τα άσχημα ότι όσο ο φόβος κυριαρχεί, τόσο οι αγορές θα παραμένουν σε διαδικασία επιφυλακής.

του Jim Paulsen, της Wells Capital Management,

από τη στήλη ”View of the Day”

Η τρέχουσα κρίση στις διεθνείς αγορές σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει ”αποστράγγιση της ρευστότητας”, υποστηρίζει ο στρατηγικός αναλυτής της Wells Capital Management, Jim Paulsen.

Ο ίδιος σημειώνει: ”Θεωρούμε ότι υπάρχει ακόμη πληθώρα ρευστότητας. Οι ταμειακές ροές στις επιχειρήσεις διατηρούνται πλούσιες, τα νοικοκυριά εξακολουθούν να διαθέτουν υψηλό αριθμό αποταμιεύσεων άρα ρευστού, ενώ οι κεντρικές τράπεζες ανά την υφήλιο έχουν φροντίσει να ρίξουν πληθώρα κεφαλαίων στις αγορές. Ακόμη πιο σημαντικό –και πιθανώς περισσότερο σταθερή απόδειξη– είναι το γεγονός ότι ο δείκτης κυκλοφορίας χρήματος εξακολουθεί να βρίσκεται σε εντυπωσιακά υγιή πορεία παγκοσμίως”.

Δεδομένων, λοιπόν, των παραπάνω τα τρέχοντα προβλήματα ”δεν προέρχονται από κρίση στη ρευστότητα”, προσθέτει ο κ. Paulsen και συμπληρώνει: ”Αυτό που λείπει από τις αγορές δεν είναι η δυνατότητα να προχωρήσει κάποιος σε νέες τοποθετήσεις κεφαλαίων αλλά η απροθυμία να το πράξει. Η κρίση δεν οφείλεται στην έλλειψη ρευστότητας. Οφείλεται στον φόβο που έχει παγώσει τους πάντες”.

Το πραγματικό πρόβλημα, σύμφωνα με τον αναλυτή, είναι ότι αυτός ακριβώς ο φόβος δεν φεύγει από τις αγορές με ενέσεις ρευστότητας εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών.

”Οι ενέσεις ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες ή οι μειώσεις επιτοκίων δεν πρόκειται να δώσουν, εάν δεν συνδυαστούν, οριστική λύση στο πρόβλημα. Αυτά είναι τα κακά νέα. Τα καλά, πάντως, είναι ότι η αλλαγή στο κλίμα των αγορών μπορεί να συμβεί εν ριπή οφθαλμού. Όπως ακριβώς επιδεινώθηκε, έτσι μπορεί και να βελτιωθεί. Άλλωστε, το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί δεν αφορά σε θεμελιώδη οικονομικά δεδομένα επιχειρήσεων ή οικονομιών. Εάν αφορούσε σε αυτά, τότε η λύση του θα ήταν σχεδόν ανέφικτη, τουλάχιστον, σε σύντομο χρονικό διάστημα”, καταλήγει ο κ. Paulsen.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v