Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αγορές διορθώνουν, δεν καταρρέουν

Όπως σημειώνει ο κορυφαίος στρατηγικός αναλυτής της Lehman Brothers, κ. Ian Scott, όντως οι αγορές διόρθωσαν, και μάλιστα ”επιθετικά”. Όμως δεν κατέρρευσαν. Κερδισμένοι της κρίσης οι επενδυτές που διαθέτουν μακροχρόνιο ορίζοντα τοποθετήσεων και ξέρουν να περιμένουν χωρίς να πανικοβάλλονται στα… δύσκολα.

του Ian Scott, αναλυτή της Lehman Brothers,

από τη στήλη ”View of the Day”

Οι διεθνείς αγορές διανύουν όντως περίοδο διόρθωσης, όμως δεν βρίσκονται σε διαδικασία κατάρρευσης σημειώνει ο κ. Ian Scott, κορυφαίος στρατηγικός αναλυτής του χρηματοοικονομικού ομίλου Lehman Brothers.

Όπως αναφέρει, μετά το πρόσφατο sell-off οι αποτιμήσεις των μετοχών βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο του μέσου όρου στον οποίο έχουν διαμορφωθεί σε διάστημα 25 ετών.

Προκειμένου λοιπόν να μιμηθούμε τον επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας του Σεν Λούις, κ. William Poole, θα πρέπει να κάνουμε λόγο για ”διόρθωση” και όχι για ”κατάρρευση”, τονίζει ο κ. Scott.

”Από την άλλη πλευρά, όμως, η μεγάλη κρίση έχει ήδη αρχίσει να καταγράφεται στις μετοχικές αποτιμήσεις. Πέραν πάσης αμφιβολίας, η μεγάλη διαφορά μεταξύ των υγιών θεμελιωδών οικονομικών δεδομένων των επιχειρήσεων και των αποτιμήσεων των μετοχών τους έγκειται στην πρόσφατη αποστράγγιση της ρευστότητας από τις αγορές, και όχι μόνο”, σημειώνει ο κ. Scott. Και προσθέτει: ”Καθώς δεν υπάρχει πλέον ο εύκολος δανεισμός, είναι απόλυτα φυσιολογικό ο υπάρχων κίνδυνος να πιέζει τα θεμελιώδη δεδομένα. Όμως, καθώς στην αγορά εισέρχονται επενδυτές οι οποίοι διαθέτουν μακροχρόνιο ορίζοντα τοποθετήσεων, θεωρούν ότι έως έναν βαθμό η όλη κατάσταση θα μειώσει την επιθετικότητά της”.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Lehman Brothers, η πρόσφατη κρίση θα σημάνει ”λιγότερη μόχλευση στις αγορές, αλλά και λιγότερες κερδοσκοπικές κινήσεις, όπως και στροφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος στις μελλοντικές αλλά κυρίως μακροχρόνιες αποδόσεις των τοποθετήσεών τους. Τα hedge funds θα επικεντρωθούν λιγότερο στη μόχλευση και περισσότερο στην ικανότητά τους να προστατεύσουν τα κεφάλαια που έχουν ήδη στην κατοχή τους”.

Όσον αφορά στη διάθεση ανάληψης κινδύνου, σύμφωνα με τον κ. Scott, μόνο οι επενδυτές που διαθέτουν μακροχρόνια στρατηγική θα στραφούν σε περισσότερο ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις, έχοντας στο μυαλό τους ότι υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος, μεγαλύτερες διακυμάνσεις αλλά σαφώς και πολύ πιο υψηλά κέρδη.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v