Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lex: H Fed αναλαμβάνει δράση

Μια δόση πενικιλίνης ή μια ένεση αδρεναλίνης; ”Μάλλον το δεύτερο”, έκριναν οι επενδυτές, θεωρώντας πως η μείωση του προεξοφλητικού επιτοκίου της Fed αφορούσε στην αξιοποίηση και άλλων τεχνικών προκειμένου να αρχίσει να ”ρέει” το χρήμα στην αγορά. Πάντως, μέχρις ότου ξεκαθαριστεί η έκταση του προβλήματος στα δομημένα χρεόγραφα, δεν είναι σαφές το κατά πόσο μια μείωση των βασικών επιτοκίων της Fed θα βοηθήσει την κατάσταση.

Μια δόση πενικιλίνης ή μια ένεση αδρεναλίνης; Οι επενδυτές ”μετέφρασαν” την απρόσμενη μείωση κατά 50 μονάδες βάσης του προεξοφλητικού επιτοκίου της Fed (discount rate) ως ”ένεση αδρεναλίνης” - οι αμερικανικές μετοχές εκτινάχθηκαν το πρωί της Παρασκευής, με τις μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου να ηγούνται της ανόδου.

Το προεξοφλητικό επιτόκιο είναι αυτό με το οποίο οι τράπεζες δανείζονται απευθείας από τη Fed, ενώ το βασικό επιτόκιο της Fed (funds rate) αποτελεί τον στόχο για τα διατραπεζικά βραχυπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού. Από το 2003 το discount rate βρίσκεται 100 μονάδες βάσης πάνω από το funds rate (50 μονάδες βάσης μετά τη μείωση της Παρασκευής).

Το υψηλότερο κόστος, σε συνδυασμό με τον ”στιγματισμό” που συνεπάγεται ιστορικά η χρήση του ”παραθύρου” της πιστωτικής διευκόλυνσης (discount window), σημαίνει ότι οι τράπεζες το χρησιμοποιούν μόνο ως ύστατη λύση.

Η RBS Greenwich Capital σημειώνει ότι ο δανεισμός αυτός υπήρξε ελάχιστος κατά τη διάρκεια της κρίσης. Από αυτήν την άποψη, η μείωση του προεξοφλητικού επιτοκίου της Fed αφορούσε στην αξιοποίηση άλλων τεχνικών με στόχο να αρχίσει να ”ρέει” το χρήμα. Οι επαναλαμβανόμενες ”ενέσεις” βραχυπρόθεσμης ρευστότητας στην αγορά δεν ”πιάνουν” όταν οι τράπεζες συσσωρεύουν ρευστό.

Η Barclays Capital υποδεικνύει το διευρυνόμενο ”χάσμα” μεταξύ των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων και των επιτοκίων 3μήνου, ως απόδειξη του προαναφερθέντος. Ο λόγος; Τα προβλήματα της Countrywide έχουν ενισχύσει το ”τρομακτικό” ενδεχόμενο πολλά πιστωτικά όρια που παραχωρούν οι τράπεζες στους πελάτες τους να μειωθούν ταυτόχρονα, ”φουσκώνοντας” ανεξέλεγκτα τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Ως εκ τούτου, η Fed επαναλαμβάνει ότι ”βρίσκεται σε επαγρύπνηση” και τονίζει ότι αποδέχεται ένα ευρύτερο φάσμα περιουσιακών στοιχείων –περιλαμβανομένων των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων- ως εγγύηση για το discount window.

Αυτό μειώνει την πιθανότητα άμεσης έκτακτης μείωσης του βασικού επιτοκίου της Fed.

Πράγματι, μέχρις ότου γίνει πιο ξεκάθαρη η έκταση του προβλήματος στα δομημένα χρεόγραφα, δεν είναι σαφές το κατά πόσο μια τέτοια μείωση θα βοηθήσει την κατάσταση.

Ο πρόεδρος της Fed, κ. Ben Bernanke, δεν έχει καταθέσει τα όπλα – σημειώστε ότι το spread του προεξοφλητικού επιτοκίου δεν ”έσβησε” τελείως. Έχει, ωστόσο, υποχωρήσει και, παρά την ελαφρά πτωτική κίνηση της Παρασκευής, τα παράγωγα συμβόλαια που βασίζονται στα Fed funds συνεχίζουν να υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές αναμένουν μία ή και περισσότερες μειώσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v