Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oι ”στεγαστικές ανησυχίες” επανήλθαν στη Wall

Σε αρνητικό έδαφος ”γύρισε” η αμερικανική αγορά, καθώς το θετικό κλίμα που δημιούργησε η παρέμβαση της Federal Reserve την προηγούμενη Παρασκευή, εξανεμίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση μετά τις νέες δυσάρεστες εξελίξεις από την αγορά δευτερογενών ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων. Κέρδη κατέγραψαν οι κύριες ευρωαγορές.

Σε αρνητικό έδαφος ”γύρισε” η αμερικανική αγορά, καθώς το θετικό κλίμα που δημιούργησε η παρέμβαση της Federal Reserve την προηγούμενη Παρασκευή και οδήγησε τους βασικούς δείκτες να κλείσουν με σημαντικά κέρδη, εξανεμίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση μετά τις νέες δυσάρεστες εξελίξεις από την αγορά δευτερογενών ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων.

Ειδικότερα, αν και η αμερικανική αγορά ξεκίνησε τη σημερινή συνεδρίαση εν μέσω θετικού κλίματος, στον απόηχο της μείωσης των επιτοκίων πιστωτικής διευκόλυνσης στην οποία προχώρησε η Federal Reserve την προηγούμενη Παρασκευή, δεν κατάφερε τελικά να διατηρήσει τα θετικά πρόσημα.

Βασικό λόγο της ανατροπής του κλίματος αποτέλεσε η προειδοποίηση της εταιρίας χορήγησης ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων Thornburg Mortgage Inc. ότι θα εμφανίσει κεφαλαιακές απώλειες της τάξης των 930 εκατ. δολαρίων στο τρίτο οικονομικό τρίμηνο, γεγονός που αναζωπύρωσε τους φόβους των επενδυτών ότι συνεχίζεται η κρίση στην αγορά στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ.

O Dow Jones κινείται στις 13.004,13 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 0,57%, ο Nasdaq υποχωρεί κατά 0,56% και διαμορφώνεται στις 2.490,92 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κινείται 0,87% χαμηλότερα, στις 1.433,40 μονάδες.

Από τις επιμέρους μετοχές, σημαντικές απώλειες, της τάξης του 11%, καταγράφει ο τίτλος της εταιρίας χορήγησης ενυπόθηκων δανείων Thornburg Mortgage, ενώ μεγάλη υποχώρηση εμφανίζει και η μετοχή της Countrywide Financial, μετά το δημοσίευμα της The Wall Street Journal ότι η εταιρία προχωρά σε απολύσεις προσωπικού προκειμένου να ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Τις μεγαλύτερες απώλειες στο Dow Jones καταγράφουν μεταξύ άλλων οι JP Morgan, Μerril Lynch και American Express.

Αντίθετα, σημαντικά κέρδη καταγράφει ο τίτλος της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρίας οικιακού εξοπλισμού στις ΗΠΑ, Lowe’s, η οποία ανακοίνωσε αύξηση καθαρών κερδών της τάξης του 9% στο δεύτερο οικονομικό τρίμηνο της χρήσης.

Ενισχυμένη εμφανίζεται επίσης η μετοχή της Dell, μετά την ανακοίνωση ότι η WR Hambrecht ξεκινά κάλυψη του τίτλου δίνοντας σύσταση ”buy” και τιμή-στόχο στα 34 δολάρια ανά μετοχή.

Κινητικότητα παρατηρείται και στην μετοχή της HSBC Holdings, η οποία ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με την Lone Star για την εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού στην Korea Exchange Bank.

Εν τω μεταξύ, ενισχυμένες ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματαγορές.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 6.078,70 μονάδες, με κέρδη 0,24%, στην Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX 30 σημείωσε άνοδο 0,40% και διαμορφώθηκε στις 7.407,53 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 ολοκλήρωσε ενισχυμένος κατά 0,67%, στις 5.399,38 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v