Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Βαθύ κόκκινο” στη Wall Street

Σημαντικότατες απώλειες εμφανίζει για μια ακόμη συνεδρίαση η αμερικανική αγορά, με τις διεθνείς αγορές να κλυδωνίζονται από τις εντεινόμενες ανησυχίες για τα στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου και την διεθνή ρευστότητα του συστήματος. ”Βουτιά” 4,1% για τον FTSE 100. Ισχυρές απώλειες στις διεθνείς αγορές.

Σημαντικότατες απώλειες εμφανίζει για μια ακόμη συνεδρίαση η αμερικανική αγορά, με τις διεθνείς αγορές να κλυδωνίζονται από τις εντεινόμενες ανησυχίες για τα στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου και την διεθνή ρευστότητα του συστήματος.

Ο Dow Jones κινείται πτωτικά κατά 2,04% ή 255 μονάδες, στις 12.598 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί κατά 2,11%, στις 2.406 μονάδες. Απώλειες 1,62% για τον S&P 500, στις 1.383 μονάδες.

Οι απώλειες στην αμερικανική αγορά εντείνονται καθώς οι θεσμικοί επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις για να καλύψουν τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις τους, τονίζουν οι αναλυτές.

”Η αγορά σημειώνει ελεύθερη πτώση. Εκτιμώ ότι σήμερα αποτιμάται το χειρότερο δυνατό σενάριο”, σημειώνει ο Art Hogan της Jefferies & Co.

Στο μεταξύ ”καθησυχαστικός” εμφανίστηκε ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, H. Paulson, ο οποίος σε συνέντευξη του στη Wall Street Journal προέβλεψε ότι η κρίση στις αγορές θα επηρεάσει την αμερικανική οικονομία αλλά δεν θα την οδηγήσει σε ύφεση.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν και οι δηλώσεις υψηλόβαθμου αξιωματούχου της FED ο οποίος τόνισε ότι μόνο μια συμφορά θα μπορούσε να οδηγήσει την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια.

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η κρίση στη στεγαστικά δάνεια δεν φαίνεται να απειλεί την αμερικανική οικονομία.

Στις ειδήσεις γύρω από την οικονομία οι νέες κατοικίες Ιουλίου διαμορφώθηκαν σε χαμηλά 10 ετών, καθώς υποχώρησαν κατά 6,1%, προσεγγίζοντας τα 1,38 εκατομμύρια. Πτώση κατά 2,8% σημείωσαν και οικοδομικές άδειες τον ίδιο μήνα διαμορφούμενες στις 1,37 άδειες.

Στις επιχειρηματικές ειδήσεις πιέσεις δέχεται η μετοχή της μεγαλύτερης εταιρίας παροχής στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, Countrywide, παρά την εξασφάλιση χρηματοδότησης της τάξης των 11,5 δισ. δολαρίων.

Πτωτικά κινείται και η Amgen με αφορμή την ανακοίνωση για περικοπή περί των 2.600 θέσεων εργασίας.

Σε ό,τι αφορά τις αγορές ο Nikkei στο Τόκιο υποχώρησε κατά 1,99%, ο Hang Seng σημείωσε πτώση 3,29%, ενώ στη Σιγκαπούρη ο Strait Times κατέγραψε πτώση άνω του 3%. Στην Τουρκία ο ISE-100 έκλεισε με πτώση 6,79%.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με ισχυρές απώλειες 4,1%, στις 5.858,9 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε πτώση 3,26%, στις 5.265,47 μονάδες. Απώλειες 2,36% για τον DAX 30 στις 7.270,07 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v