Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τριψήφια πτώση για τον Dow λόγω Wal Mart

Προβληματισμό για τις δαπάνες των αμερικανών καταναλωτών και κατά πόσο θα μπορούν να συντηρήσουν την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ εγείρουν οι ανακοινώσεις των Wal Mart και Home Depot, με την αγορά να ”λυγίζει” στις απώλειες 5,5% για τη μεγαλύτερη εταιρία λιανικού εμπορίου στον κόσμο. Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές.

Προβληματισμό για τις δαπάνες των αμερικανών καταναλωτών και κατά πόσο θα μπορούν να συντηρήσουν την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ εγείρουν οι ανακοινώσεις των Wal Mart και Home Depot, με την αγορά να ”λυγίζει” στις απώλειες 5,5% για τη μεγαλύτερη εταιρία λιανικού εμπορίου στον κόσμο.

Τα αδύναμα αποτελέσματα των Wal Mart και Home Depot, αλλά κυρίως η μείωση των προβλέψεων για την ετήσια χρήση προβληματίζουν τους επενδυτές για την οικονομική κατάσταση των αμερικανών καταναλωτών.

”Το χαμηλότερο guidance της Wal Mart ενισχύει τους φόβους για επιβράδυνση στις καταναλωτικές δαπάνες” τονίζει ο Art Hogan, αναλυτής της Jefferies & Co.

Εν τω μεταξύ, τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα βελτιώνουν το κλίμα, καθώς η επιβράδυνση του δομικού πληθωρισμού και η μείωση του εμπορικού ελλείμματος είναι στοιχεία που συντηρούν τις ελπίδες για μείωση των επιτοκίων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα.

Ειδικότερα, οι τιμές χονδρικής ενισχύθηκαν κατά 0,6% τον Ιούλιο, λόγω αύξησης 2,5% στις ενεργειακές τιμές. Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός χονδρικής ενισχύθηκε μόλις κατά 0,1% στο ίδιο διάστημα, χαμηλότερα των προβλέψεων.

Παράλληλα, το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα υποχώρησε αναπάντεχα κατά 1,7% τον Ιούνιο, στα 58,1 δισ. δολάρια.

Στην αγορά, σημαντικές απώλειες της τάξεως του 5,5% εμφανίζει ο τίτλος της Wal Mart μετά την περικοπή στις εκτιμήσεις της για τα αποτελέσματα έτους, επισημαίνοντας ότι πολλοί από τους πελάτες της υφίστανται οικονομικές πιέσεις.

Απώλειες 3,8% εμφανίζει η μετοχή της Home Depot, καθώς τα κέρδη της στο β’ τρίμηνο διαμορφώθηκαν 15% χαμηλότερα από πέρυσι, ενώ η αμερικανική εταιρία τόνισε ότι βλέπει διατήρηση της αδυναμίας στη στεγαστική αγορά και το 2008.

Πιέσεις δέχονται οι μετοχές των χρηματιστηριακών εταιριών, καθώς οι επενδυτές αποτιμούν τα πιθανά κόστη από την κρίση στις αγορές χρηματοοικονομικών εργαλείων. Απώλειες 4,5% για την Goldman Sachs, 1,8% για τη Morgan Stanley και 3,9% για την Lehman Brothers.

Ο Dow Jones κινείται αυτήν την ώρα στις 13.133,25 μονάδες, με απώλειες 0,78%, ο Nasdaq υποχωρεί κατά 0,66%, στις 2.525,04 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κινείται 0,78% χαμηλότερα, στις 1.441,42 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, με απώλειες έκλεισαν και οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές μετά το αρνητικό γύρισμα στη Νέα Υόρκη. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 6.143,50 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 1,21%, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 υποχώρησε κατά 0,66%, στις 7.425,07 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε πτώση 1,63%, στις 5.478,66 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v