Στα χνάρια της κατεστραμμένης Ρώμης οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ βρίσκονται ακριβώς στην ίδια ”κατάσταση” στην οποία βρισκόταν η ρωμαϊκή αυτοκρατορία λίγο πριν από την κατάρρευσή της. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Government Accountability Office, κ. David Walker, εάν δεν υπάρξει δράση τώρα, τότε οι ΗΠΑ θα μετατραπούν σε…όμορφα συντρίμμια.

του Jeremy Grant από την Ουάσιγκτον

Η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μία σειρά ”καυτά προβλήματα”: δημοσιονομικά ελλείμματα, χρόνια ελλιπής χρηματοδότηση του συστήματος υγείας, νέο κύμα μεταναστών αλλά και εξαιρετικά ”ακριβές” πολεμικές εμπλοκές σε διεθνές επίπεδο. Εάν δεν εφαρμόσει άμεσα τις απαιτούμενες πολιτικές, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπη με κατάρρευση ανάλογη αυτής της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, όπως προειδοποιεί κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.

Ο κ. David Walker, υπεύθυνος για τον έλεγχο της οικονομικής πολιτικής των ΗΠΑ, προειδοποιεί σε πρόσφατη έκθεσή του για τους άμεσους κινδύνους τους οποίους αντιμετωπίζει η χώρα του, τονίζοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση οφείλει να λάβει μία σειρά ”από δύσκολες αλλά απαραίτητες αποφάσεις”.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η ”δραστική” αύξηση των φόρων, η μείωση του κράτους και της γραφειοκρατίας αλλά και η μείωση του μεριδίου αμερικανικών ομολόγων τα οποία διαθέτουν ξένοι θεσμικοί (αλλά και χώρες) στα χαρτοφυλάκιά τους.

Παρομοιάζοντας την τρέχουσα κατάσταση των ΗΠΑ με αυτήν στην οποία βρισκόταν η ρωμαϊκή αυτοκρατορία λίγο πριν από την κατάρρευσή της, ο κ. Walker προειδοποιεί ότι ”τα κοινά σημεία είναι κάτι παραπάνω από αρκετά”, μεταξύ των οποίων σημαντικότερα θεωρεί ”την πτώση των ηθικών αξιών, τη συμμετοχή των πολιτών στα πολιτικά δρώμενα, την ύπαρξη υπερεκτίμησης για τις δυνάμεις μας, την εκτεταμένη παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων σε ξένες χώρες αλλά και την κυβερνητική ανευθυνότητα σε ό,τι αφορά την ανάγκη εξισορρόπησης των δημοσιονομικών”.

Οι απόψεις του κ. Walker δεν αποτελούν ”χρησμούς” ενός απλού πολίτη, καθώς είναι επικεφαλής του Government Accountability Office, υπηρεσίας η οποία ενίοτε χαρακτηρίζεται ως η ”μονάδα ερευνών” του αμερικανικού κογκρέσου.

Σε συνέντευξή του στους ”FT”, ο κ. Walker τονίζει ότι και παλαιότερα είχε ”κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου”, αλλά θεωρεί ότι την τρέχουσα περίοδο θα πρέπει ”να ανεβάσουμε λίγο την ένταση. Προσπαθώ να ”ξυπνήσω” τους υπεύθυνους. Προσπαθώ να τους κάνω να καταλάβουν το μέγεθος και την ένταση του προβλήματος. Από τη θέση στην οποία βρίσκομαι έχω τη δυνατότητα αλλά και την υποχρέωση να καταγράφω τις μακροχρόνιες προοπτικές της χώρας. Άλλοι μπορεί να είχαν δειλιάσει”.

Φροντίζει, δε, να προσθέσει ότι ”οι ΗΠΑ παραμένουν μία μεγάλη χώρα, αλλά βρίσκονται αντιμέτωπες με προβλήματα που μπορούν να καταστρέψουν την ισορροπία τους. Προβλήματα τα οποία, μάλλον, δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν”.

Σε ό,τι αφορά τις δημοσιονομικές ανισορροπίες των ΗΠΑ, υπογραμμίζει ότι ”βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ενδεχόμενο έκρηξης του χρέους. Η γενιά των Baby Boomers βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη συνταξιοδότηση. Το σύστημα υγείας δεν έχει ”δεχθεί” τα απαραίτητα κεφάλαια εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Στηριζόμαστε όλο και περισσότερο στους ξένους για να ενισχύσουν τα ταμεία μας (μέσω της αγοράς ομολόγων). Είμαστε αντιμέτωποι με έναν τεράστιο κίνδυνο στα δημοσιονομικά μας”.

Μάλιστα, ο κ. Walker δεν διστάζει να δηλώσει ότι θα μπορούσε να γίνει σύμβουλος όλων των υποψήφιων για τη θέση του προέδρου των ΗΠΑ στις επικείμενες εκλογές του 2008. ”Θα μπορούσα να εξηγήσω σε κάθε υποψήφιο ποιες είναι οι κινήσεις που οφείλει να πραγματοποιήσει σε ό,τι αφορά την επίτευξη δημοσιονομικής σταθερότητας. Εάν θέσουν αυτόν τον στόχο ως βασική τους προτεραιότητα, τότε πιθανώς να προλάβουμε την καταστροφή”.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v