Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι παρεμβάσεις Fed συγκράτησαν την πτώση στη Wall

Οι αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της Federal Reserve και των άλλων κεντρικών τραπεζών με στόχο την τόνωση της ρευστότητας στο σύστημα, κατάφεραν να περιορίσουν τις αρχικές σημαντικές απώλειες των βασικών δεικτών της αμερικανικής αγοράς, που ενδοσυνεδριακά εναλλάσσονταν μεταξύ αρνητικών και θετικών προσήμων. Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν Παρίσι και Φρανκφούρτη, την χειρότερη ημερήσια απόδοση του 2007 κατέγραψε ο FTSE 100 στο Λονδίνο.

Οι αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της Federal Reserve και των άλλων κεντρικών τραπεζών με στόχο την τόνωση της ρευστότητας στο σύστημα, κατάφεραν να περιορίσουν τις αρχικές σημαντικές απώλειες των βασικών δεικτών της αμερικανικής αγοράς, που ενδοσυνεδριακά εναλλάσσονταν μεταξύ αρνητικών και θετικών προσήμων.

Ειδικότερα, εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης στην αγορά στεγαστικών δανείων χαμηλής εξασφάλισης, η Federal Reserve, ακολουθώντας τις κινήσεις και άλλων κεντρικών τραπεζών, προχώρησε σήμερα σε τρεις διαδοχικές ”ενέσεις ρευστότητας” στο σύστημα, συνολικού ύψους 38 δισ. δολαρίων, προκειμένου να ”διευκολύνει την τακτική λειτουργία των χρηματιστικών αγορών”.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη ”ένεση ρευστότητας” που έχει πραγματοποιήσει η Federal Reserve από την 11η Σεπτεμβρίου και μετά.

Η κίνηση αυτή προσέφερε μια ”ανάσα” στην αγορά, αφού όπως επισημαίνει ο αναλυτής της Jefferies & Co., Art Hogan, ”εν μέσω της κρίσης του κλάδου στεγαστικών δανείων χαμηλής εξασφάλισης είναι σημαντικό να ’βλέπει’ η αγορά ότι οι Κεντρικές Τράπεζες είναι παρούσες”.

Στην βελτίωση του κλίματος συνέβαλε επίσης η εκτίμηση ότι δεδομένων των πρόσφατων εξελίξεων η Federal Reserve θα ”αναγκαστεί” να προχωρήσει στη μείωση των επιτοκίων της την επόμενη εβδομάδα.

Έτσι, ο Dow Jones ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση στις 13.239,54 μονάδες, με απώλειες 0,23%. Σε εβδομαδιαία βάση ωστόσο, ο δείκτης εμφάνισε άνοδο της τάξης του 0,4%. Ο Nasdaq έκλεισε στις 2.544,89 μονάδες, εμφανίζοντας πτώση 0,45%, ενώ ο S&P 500 ολοκλήρωσε σε θετικό έδαφος και συγκεκριμένα στις 1.453,64 μονάδες, με οριακή άνοδο 0,04%.

Από τον επιχειρηματικό στίβο, σημαντικές απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Countrywide Financial Corp., μετά την προειδοποίησή της ότι τα προβλήματα στην αγορά ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων θα πλήξουν την κερδοφορία της.

Υποχώρηση σημείωσε και ο τίτλος της τράπεζας Washington Mutual, η οποία ανακοίνωσε ότι η ρευστότητά της στην δευτερογενή αγορά στεγαστικών δανείων περιορίστηκε σημαντικά.

Με απώλειες έκλεισαν επίσης, οι Citigroup, J.P. Morgan, Bear Stearns, Merrill Lynch, Goldman Sachs και Lehman Brothers.

Αντίθετα, ισχυρά κέρδη κατέγραψε ο τίτλος της Accredited Home Lenders Holdings, μετά την ανακοίνωσή της ότι έλαβε τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες αγορές για να προχωρήσει η διαδικασία εξαγοράς της από την Lone Star.

Εν τω μεταξύ, με μικρές ημερήσιες απώλειες της τάξης του 0,17% έκλεισε στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου του αργού, στα 71,47 δολάρια το βαρέλι.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ ενισχύθηκε κατά 0,52%, στα 15,57 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραψε απώλειες 0,61%, στα 11,46 δολάρια. Απώλειες 0,80% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 44,49 δολάρια.

Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν στο κλείσιμο οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές. Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο, ο FTSE 100 βυθίστηκε 3,71% χαμηλότερα και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 6.038,3 μονάδες, ο DAX 30 στην Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 1,48% και έκλεισε στις 7.343,26 μονάδες, ενώ 3,13% χαμηλότερα, στις 5.448,63 μονάδες, διαμορφώθηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v