Παρέμβαση 166,7 δισ. δολ από Κεντρικές Τράπεζες

Συνολική παρέμβαση ύψους 166,7 δισ. δολαρίων μόλις σε ένα 24ωρο πραγματοποίησαν οι ανά την υφήλιο Κεντρικές Τράπεζες, προκειμένου να τονώσουν τη ρευστότητα των αγορών και να αποτρέψουν το ενδεχόμενο ”κατάρρευσης” του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος. Καθησυχαστικός εμφανίσυηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, κ. Τζορτζ Μπους.

Παρέμβαση 166,7 δισ. δολ από  Κεντρικές Τράπεζες
Συνολική παρέμβαση ύψους 166,7 δισ. δολαρίων μόλις σε ένα 24ωρο πραγματοποίησαν οι ανά την υφήλιο Κεντρικές Τράπεζες, προκειμένου να τονώσουν τη ρευστότητα των αγορών και να αποτρέψουν το ενδεχόμενο ”κατάρρευσης” του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος. Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, κ. Τζορτζ Μπους.

Την πρώτη κίνηση πραγματοποίησε την Πέμπτη το μεσημέρι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αιφνιδιάζοντας ευχάριστα τις αγορές. Οι συντονισμένες κινήσεις των τραπεζών ήταν οι ακόλουθες:

Οι ασιατικές τράπεζες

Μετά την ΕΚΤ και την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, τόσο η Τράπεζα της Ιαπωνίας όσο και η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας προχώρησαν σε ”ένεση” ρευστότητας στις αγορές.

Συνολικά οι δύο τράπεζες διέθεσαν στις εγχώριες αγορές τους το ποσό των 12,7 δισ. δολαρίων.

Από την πλευρά της η Τράπεζα της Ιαπωνίας ”προσέφερε” στην αγορά το ποσό του ενός τρισ. γεν (8,5 δισ. δολάρια), ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας διέθεσε 4,95 δισ. δολάρια Αυστραλίας (4,2 δισ. δολ. ΗΠΑ), ήτοι το μεγαλύτερο ποσό που έχει ”ρίξει” στις αγορές από τον Ιανουάριο του 2003.

Η κίνηση της ΕΚΤ

Σε συντονισμένη παρέμβαση προκειμένου να τονώσει τη ρευστότητα στην αγορά χρήματος της Ευρώπης προχωρά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς η υψηλή ζήτηση μετρητών οδήγησε στα ύψη τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια.

Το σύνολο των κεφαλαίων έφθασε στα 94,8 δισ. ευρώ (120 δισ. δολάρια).

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της ΕΚΤ, ”η παρέμβαση πραγματοποιείται προκειμένου να υπάρξει ομαλοποίηση της ρευστότητας στην αγορά χρήματος της ευρωζώνης”.

Η τράπεζα παρείχε κεφάλαια με σταθερό επιτόκιο 4%, ενώ θα καλύψει το 100% των προσφορών που θα λάβει. Στην αγορά χρήματος παρατηρείται απροθυμία δανεισμού εξαιτίας της κρίσης στην αγορά στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα τα επιτόκια overnight να ανέλθουν στο 4,7% σήμερα, σε σύγκριση με το επιτόκιο repo 4% της ΕΚΤ.

Η απάντηση της Fed

Μετά την ΕΚΤ και η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε σε παρέμβαση ύψους 24 δισ. δολαρίων στις αγορές χρήματος, λόγω της αύξησης της ζήτησης ρευστού από τράπεζες, που πλήττονται από τα προβλήματα στην αγορά στεγαστικών δανείων.

Τι δηλώνει ο κ. Τζορτζ Μπους

Τα θεμελιώδη της αμερικανικής οικονομίας είναι ισχυρά, παρά την πτώση στην αγορά κατοικιών, και οι αγορές είναι σε θέση να ξεπεράσουν τις ανησυχίες για την αγορά στεγαστικών δανείων που ταράζουν τις παγκόσμιες αγορές, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρόεδρος κ. Τζορτζ Μπους.

Σύμφωνα με τον κ. Τζ. Μπους, ο χαμηλός πληθωρισμός, μια ισχυρή αγορά εργασίας και ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας δίνουν στήριξη στην αμερικανική οικονομία, ενώ τόνισε πως οι αγορές διαθέτουν αρκετό ρευστό ώστε να λειτουργήσουν αποτελεσματικά.

”Τα θεμελιώδη της οικονομίας μας είναι ισχυρά”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Μπους. ”Μου λένε πως υπάρχει αρκετή ρευστότητα στο σύστημα, ώστε να μπορέσουν οι αγορές να διορθώσουν”.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πάντως δεν αναφέρθηκε άμεσα στη σημερινή πτώση των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών, που προκλήθηκε από τις ανακοινώσεις της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas για το ”πάγωμα” τριών funds της με έκθεση στην αμερικανική αγορά στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου.

Επίσης, ο κ. Μπους παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στην αμερικανική αγορά κατοικιών, ωστόσο επανέλαβε την άποψη ότι η αγορά είναι πιθανό να έχει ”ομαλή προσγείωση”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v