Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν κράτησε τα θετικά πρόσημα η Wall

Οι νέες παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών για την τόνωση της ρευστότητας και οι θετικές εκθέσεις για τις μετοχικές αξίες των Goldman Sachs και Morgan Stanley δεν κατάφεραν να ”διαλύσουν” τους φόβους των επενδυτών για την κρίση στην δευτερογενή αγορά στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες να ”γυρίσουν” λίγο πριν την λήξη της συνεδρίασης σε αρνητικό έδαφος. Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι κυριότερες ευρωαγορές.

Οι νέες παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών για την τόνωση της ρευστότητας και οι θετικές εκθέσεις για τις μετοχικές αξίες των Goldman Sachs και Morgan Stanley δεν κατάφεραν να ”διαλύσουν” τους φόβους των επενδυτών για την κρίση στην δευτερογενή αγορά στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες να ”γυρίσουν” λίγο πριν την λήξη της συνεδρίασης σε αρνητικό έδαφος.

Ειδικότερα, η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε ανοδικά με τους επενδυτές να υποδέχονται θετικά τις νέες παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι η Federal Reserve προχώρησε σήμερα σε νέα ”ένεση” ρευστότητας στην αμερικανική αγορά χρήματος, με την διοχέτευση επιπλέον 2 δισ. δολαρίων, η οποία ωστόσο ήταν σημαντικά χαμηλότερη της ζήτησης, ύψους 52 δισ. δολαρίων, από τις τράπεζες και άλλους οργανισμούς, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της Federal Reserve της Νέας Υόρκης.

Νωρίτερα, σε ανάλογες κινήσεις προέβησαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία διοχέτευσε επιπλέον 47,665 δισ. ευρώ (65 δισ. δολάρια) στην αγορά χρήματος της Ευρώπης, αλλά και η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, προσφέροντας 5,1 δισ. δολάρια στην αγορά.

Το θετικό κλίμα στην αγορά ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο χάρη στις θετικές εκθέσεις για τις μετοχικές αξίες από τις Goldman Sachs και Morgan Stanley.

Σημειώνεται ότι σε σημερινή έκθεσή της η Goldman Sachs αναφέρει ότι οι επενδυτές που επικεντρώνονται στα θεμελιώδη μεγέθη των εταιριών, βλέπουν πλέον αξία στην παρούσα χρονική στιγμή, ενώ από τη μεριά της η Morgan Stanley αναθεώρησε τη σύστασή της για τις μετοχές σε ”overweight” από ”neutral” για πρώτη φορά από τις 22 Ιανουαρίου 2007.

Τέλος, θετικά επέδρασε και η υψηλότερη των προσδοκιών αύξηση που εμφάνισαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, που ενισχύθηκαν κατά 0,3% έναντι του προηγούμενου μήνα.

Ωστόσο, όλα τα παραπάνω δεν στάθηκαν αρκετά να αμβλύνου τις ανησυχίες των επενδυτών, με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες να απολέσουν τα αρχικά κέρδη τους και λίγο πριν την λήξη της συνεδρίασης θα ”γυρίσουν” σε αρνητικό έδαφος.

Έτσι, ο Dow Jones ολοκλήρωσε την πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας στις 13.236,53 μονάδες, εμφανίζοντας οριακή υποχώρηση 0,02%, ο Nasdaq έκλεισε 0,10% χαμηλότερα στις 2.542,24 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε οριακά 0,05%, στις 1.452,92 μονάδες.

Από τον επιχειρηματικό στίβο, με σημαντικά κέρδη έκλεισε η μετοχή της Blackstone, η οποία εμφάνισε τριπλασιασμό κερδοφορίας στο δεύτερο οικονομικό τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Κινητικότητα παρατηρήθηκε επίσης στον τίτλος της J.P. Morgan, μετά την αναβάθμιση της σύστασης σε ”buy” από ”hold” στην οποία προχώρησε η Deutsche Bank.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Accredited Home Lenders Holdings, μετά την ανακοίνωση της Lone Star ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει στην εξαγορά της πρώτης.

Εν τω μεταξύ, με μικρά κέρδη της τάξης του 0,21% στα 71,62 δολάρια το βαρέλι ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη το αργό πετρέλαιο.

Το δικαίωμα της 3E ενισχύθηκε κατά 0,47%, στα 44,70 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραψε κέρδη 0,17%, στα 11,48 δολάρια. Απώλειες 0,96% για το δικαίωμα του ΟΤΕ, στα 15,42 δολάρια.

Οι νέες παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών και το θετικό άνοιγμα της Wall Street βοήθησαν τις κυριότερες χρηματαγορές της Ευρώπης να ολοκληρώσουν την πρώτη συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδα με σημαντικά κέρδη.

Έτσι, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε στις 6.291 μονάδες, με κέρδη 2,99%, ο δείκτης DAX 30 στην Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 1,78%, στις 7.474,33 μονάδες, ενώ ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού σημείωσε άνοδο 2,21% και διαμορφώθηκε στις 5.569,28 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v