Προς τι ο ενθουσιασμός με την Goldman Sachs;

Οι αγορές δείχνουν να έχουν πείσει τους εαυτούς τους ότι είναι καλή είδηση πως ένα από τα κορυφαία hedge funds της Goldman Sachs απώλεσε περισσότερο από το 30% την περασμένη εβδομάδα, υποχρεώνοντας τη μητρική επενδυτική τράπεζα να πετάξει ”σωσίβιο” αξίας 3 δισ. δολαρίων. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί όμως. Το μόνο που απέδειξε η Goldman είναι ότι υπάρχουν συνθήκες για εκδήλωση ”χιονοστιβάδας” ζημιών.

του John Authers, Investment Editor

από τη στήλη ”The Short View”

Οι αγορές δείχνουν να έχουν πείσει τους εαυτούς τους ότι είναι καλή είδηση πως ένα από τα κορυφαία hedge funds της Goldman Sachs απώλεσε περισσότερο από το 30% την περασμένη εβδομάδα, υποχρεώνοντας τη μητρική επενδυτική τράπεζα να πετάξει ”σωσίβιο” αξίας 3 δισ. δολαρίων. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί όμως.

Το κεφάλαιο Global Equity Opportunities της Goldman μπορεί να αγοράζει ή να ”πουλά short” -να δανείζεται δηλαδή μετοχές και στη συνέχεια να τις πουλά, κερδίζοντας από μια πτώση- και χρησιμοποιεί μαθηματικά μοντέλα για να αξιοποιεί τις διαφορές μεταξύ υπερτιμημένων και υποτιμημένων μετοχών. Δεν διάγει βίο παράλληλο με την αγορά.

Την περασμένη εβδομάδα, όταν οι αμερικανικές μετοχές ενισχύθηκαν ελαφρώς, η τεράστια αστάθεια έριξε έξω αυτά τα μοντέλα.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη και σε ένα άλλο ποσοτικό μετοχικό fund που διαχειρίζεται η Renaissance Technologies, η οποία ανακοίνωσε ότι απώλεσε 8,7% στον μήνα. Δήλωσε ότι κι άλλα hedge funds στις μετοχές που κατείχε υποχρεώθηκαν να ξεπουλήσουν τις θέσεις τους για να αντιμετωπίσουν την αρνητική εμφάνιση που εκδηλώθηκε σε άλλα ενεργητικά του χαρτοφυλακίου τους.

Οπότε μάθαμε δύο πράγματα: Πρώτον, υπάρχει χρηματοοικονομικό ντόμινο: Για να επανορθώσουν τις ζημίες που προκαλούν στα χαρτοφυλάκιά τους οι ”κακές” επενδύσεις, τα κεφάλαια πωλούν τις ”καλές” θέσεις. Αυτό είναι το σενάριο που προκαλούσε τον μεγαλύτερο φόβο όταν άρχισαν να ”μαζεύουν” οι αγορές ομολόγων και πιστώσεων πριν από δύο μήνες.

Δεύτερον, εκδηλώθηκαν ”συναλλαγές πληθών”: πολλά funds που χρησιμοποιούν το ίδιο ποσοτικό μοντέλο -ή απλώς αντιγράφουν το ένα το άλλο- είχαν βάλει το ίδιο στοίχημα.

Αυτό δημιουργεί συνθήκες εκδήλωσης ζημιών τύπου ”χιονοστιβάδας”.

Σημαίνει ότι πολλά ακόμη κεφάλαια έβαλαν το ίδιο στοίχημα που αποδείχτηκε ζημιογόνο για τη Renaissance και την Goldman. Αυτό έχει μεγάλη σημασία. Πρόκειται για δύο οίκους από τους πλέον αξιόλογους στο οικονομικό κόστος. Και πιθανότατα θα επιβιώσουν από την κρίση. Η Goldman έχει ”εσωτερική” πρόσβαση σε κεφάλαια.

Ισχύει όμως το ίδιο για όλα τα άλλα κεφάλαια που απ’ όσο βλέπουμε έκαναν την ίδια τοποθέτηση; Τι θα γίνει εάν δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια;

Ίσως και αυτά τα επιβιώσουν. Είναι λογικό όμως να φοβόμαστε χειρότερη εξέλιξη. Λογικό δεν είναι να θεωρούμε την εξέλιξη με την Goldman θετική.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v