Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο κύμα πωλήσεων στη Wall

Με σημαντικές απώλειες ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στη Wall Street, με τον Dow Jones να χάνει 207 μονάδες (-1,57%), καθώς οι προειδοποιήσεις των Wal Mart και Home Depot εγείρουν προβληματισμό για τις καταναλωτικές δαπάνες τη στιγμή που η αίτηση επενδυτικής εταιρίας για ”πάγωμα” κεφαλαίων συντηρεί τις ανησυχίες για κρίση ρευστότητας. Στα θετικά, η ”θερμή” υποδοχή του IPO της VMware. Στο ”μείον” έκλεισαν και οι ευρωαγορές.

Με σημαντικές απώλειες ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στη Wall Street, καθώς οι προειδοποιήσεις των Wal Mart και Home Depot εγείρουν προβληματισμό για τις καταναλωτικές δαπάνες τη στιγμή που η αίτηση επενδυτικής εταιρίας για ”πάγωμα” των αποσύρσεων κεφαλαίων συντηρεί τις ανησυχίες για κρίση ρευστότητας.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 13.028,92 μονάδες, με απώλειες 1,57% ή 207 μονάδων, ο Nasdaq υποχώρησε κατά 1,7%, στις 2.499,12 μονάδες, ενώ ο S&P 500 έκλεισε 1,81% χαμηλότερα, στις 1.426,55 μονάδες.

Οι απώλειες στην αγορά εντάθηκαν μετά την αίτηση της επενδυτικής εταιρίας Sentinel Management για ”πάγωμα” των επενδυτικών κεφαλαίων, σε μια ενέργεια που εντείνει τον προβληματισμό για την τρέχουσα κρίση ρευστότητας στην αγορά.

Παράλληλα, τα αδύναμα αποτελέσματα των Wal Mart και Home Depot, αλλά κυρίως η μείωση των προβλέψεων για την ετήσια χρήση προβληματίζουν τους επενδυτές για την οικονομική κατάσταση των αμερικανών καταναλωτών.

”Το χαμηλότερο guidance της Wal Mart ενισχύει τους φόβους για επιβράδυνση στις καταναλωτικές δαπάνες” τονίζει ο Art Hogan, αναλυτής της Jefferies & Co.

Τα ευνοϊκά οικονομικά στοιχεία για δομικό πληθωρισμό και εμπορικό έλλειμμα που ανακοινώθηκαν νωρίτερα δεν στάθηκαν αρκετά για να αλλάξουν το κλίμα, παρά το γεγονός ότι συντηρούν τις ελπίδες για μείωση επιτοκίων από τη Fed.

Ειδικότερα, οι τιμές χονδρικής ενισχύθηκαν κατά 0,6% τον Ιούλιο, λόγω αύξησης 2,5% στις ενεργειακές τιμές. Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός χονδρικής ενισχύθηκε μόλις κατά 0,1% στο ίδιο διάστημα, χαμηλότερα των προβλέψεων.

Παράλληλα, το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα υποχώρησε αναπάντεχα κατά 1,7% τον Ιούνιο, στα 58,1 δισ. δολάρια.

Στην αγορά, σημαντικές απώλειες της τάξεως του 5,2% σημείωσε ο τίτλος της Wal Mart μετά την περικοπή στις εκτιμήσεις της για τα αποτελέσματα έτους, επισημαίνοντας ότι πολλοί από τους πελάτες της υφίστανται οικονομικές πιέσεις.

Απώλειες 3,8% εμφάνισε η μετοχή της Home Depot, καθώς τα κέρδη της στο β’ τρίμηνο διαμορφώθηκαν 15% χαμηλότερα από πέρυσι, ενώ η αμερικανική εταιρία τόνισε ότι βλέπει διατήρηση της αδυναμίας στη στεγαστική αγορά και το 2008.

Πιέσεις δέχτηκαν και οι μετοχές των χρηματιστηριακών εταιριών, καθώς οι επενδυτές αποτιμούν τα πιθανά κόστη από την κρίση στις αγορές χρηματοοικονομικών εργαλείων. Απώλειες 4,3% για την Goldman Sachs, 4,4% για τη Morgan Stanley και 5,3% για την Lehman Brothers.

Στα θετικά σημεία της σημερινής συνεδρίασης, η θερμή υποδοχή που επεφύλαξαν οι επενδυτές στο IPO της VMware, με τη μετοχή να καταγράφει άνοδο 75%.

Το δικαίωμα της 3E ενισχύθηκε κατά 2,24%, στα 45,70 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραψε απώλειες 2,44%, στα 11,20 δολάρια. Απώλειες 0,39% για το δικαίωμα του ΟΤΕ, στα 15,36 δολάρια.

Εν τω μεταξύ, με απώλειες έκλεισαν και οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές μετά το αρνητικό γύρισμα στη Νέα Υόρκη. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 6.143,50 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 1,21%, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 υποχώρησε κατά 0,66%, στις 7.425,07 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε πτώση 1,63%, στις 5.478,66 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v