Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι υπεύθυνοι για την πρόσφατη κρίση των αγορών

Η κρίση ξέσπασε και αναζητούνται οι υπεύθυνοι. Μεταξύ αυτών ο αναλυτής κ. Andy Xie κατατάσσει τις κεντρικές τράπεζες, τους ”άπληστους” διαχειριστές κεφαλαίων αλλά και τους οίκους αξιολόγησης, που ξέχασαν ότι ο βασικός τους ρόλος είναι να προειδοποιούν τους επενδυτές για τους επερχόμενους κινδύνους.

του Andy Xie*

Η φούσκα στην παγκόσμια αγορά πίστης έχει σπάσει. Η φούσκα αυτή δημιουργήθηκε ύστερα από μόχλευση για τοποθετήσεις σε επενδύσεις υψηλών αποδόσεων αλλά και υψηλού κινδύνου. Αυτοί που ευθύνονται για τη δημιουργία της φρόντισαν να ”παίξουν” με ξένα χρήματα, υποσχόμενοι ”παχυλές” αποδόσεις, κατόπιν να τα χάσουν, αλλά οι ίδιοι να μη ζημιωθούν στο ελάχιστο.

Οι κεντρικές τράπεζες έχουν ανάλογη ευθύνη για τη δημιουργία της φούσκας με τους κερδοσκόπους. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου φρόντισαν να μειώσουν τα επιτόκια και να προσφέρουν άφθονα φθηνό χρήμα. Τώρα που υφίσταται φούσκα δεν θα πρέπει να συνεχίσουν να διοχετεύουν φθηνό χρήμα στις αγορές, γιατί μέσω αυτού του τρόπου είτε θα διατηρήσουν την υπάρχουσα είτε θα δημιουργήσουν μία καινούργια.

Οι κεντρικές τράπεζες οφείλουν να επικεντρώσουν την προσοχή τους στον βασικό τους ρόλο, που είναι η τιθάσευση του πληθωρισμού, και να ρίχνουν φθηνό χρήμα στην αγορά μόνο σε περιπτώσεις που τα όποια προβλήματα απειλούν την πραγματική οικονομία.

Ταυτόχρονα, οι κεντρικές τράπεζες δεν θα πρέπει να δρουν με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτρέπουν το ενδεχόμενο ύφεσης. Ύστερα από μία 4ετία με μέσο ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας στο 5%, ενδεχόμενη υποχώρησή του δεν πρόκειται να βλάψει και τόσο πολύ. Εάν οι κεντρικές τράπεζες συνεχίσουν τις ”ενέσεις ρευστότητας”, μπορεί να καθυστερήσουν την υποχώρηση της ανάπτυξης, αλλά όταν αυτή –αναπόφευκτα– εμφανιστεί, θα είναι πολύ πιο επώδυνη.

Στους υπεύθυνους για την κρίση θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και τους οίκους αξιολόγησης. Πρόσφεραν ιδιαίτερα υψηλές αξιολογήσεις σε ενυπόθηκα δάνεια που αφορούσαν στη δευτερογενή στεγαστική αγορά των ΗΠΑ. Μόλις η πτώση ξεκίνησε φρόντισαν να μειώσουν τις αξιολογήσεις. Όμως, ο ρόλος τους είναι να προετοιμάζουν τους επενδυτές προκειμένου να αποφύγουν κινδύνους και όχι να προχωρούν σε υποβαθμίσεις αξιολογήσεων μετά το ξέσπασμα της κρίσης.

Ένας ακόμη κλάδος που βοήθησε στη δημιουργία της κρίσης είναι τα hedge funds. Καθώς ο κλάδος διογκώθηκε η προσοχή του στράφηκε στο πώς θα διατηρήσει υψηλές προμήθειες για τους διαχειριστές και όχι στο πώς θα εξασφαλίσει υψηλές αποδόσεις για τους επενδυτές.

Η πρόσφατη κρίση, όμως, αποτελεί και ευκαιρία για τις κεντρικές τράπεζες να ανακτήσουν τη χαμένη αξιοπιστία τους. Οι αγορές ανέλαβαν μεγαλύτερο ρίσκο απ’ ό,τι έπρεπε ή απ’ όσο άντεχαν, γιατί συνεχίζουν να θεωρούν βέβαιο ότι οι κεντρικές τράπεζες θα σπεύδουν να παρεμβαίνουν κάθε φορά που ξεσπά μία κρίση. Όσο αυτή η τακτική θεωρείται δεδομένη (από τις αγορές), τόσο θα δημιουργούνται κρίσεις. Καλό θα ήταν, λοιπόν, οι κεντρικές τράπεζες να αλλάξουν… ρότα.

*Ο Andy Xie είναι ανεξάρτητος οικονομικός αναλυτής στη Σαγκάη.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v