Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναζήτηση καταφυγίου στα μετοχικά παράγωγα

Οι όγκοι συναλλαγών σε μετοχικά παράγωγα εκτινάσσονται σε ημερήσια ρεκόρ, καθώς οι traders αγωνίζονται είτε να αξιοποιήσουν είτε να προστατευθούν από την κρίση στην αγορά και τη συνεπαγόμενη αύξηση της μεταβλητότητας. Στις ΗΠΑ ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών στο CME έχει αυξηθεί 99% σε σχέση με πέρσι και στην Ευρώπη οι όγκοι σε Liffe και Eurex αυξήθηκαν 66% από τις αρχές Ιουλίου μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας.

των David Oakley και Anuj Gangahar

Οι όγκοι συναλλαγών σε μετοχικά παράγωγα εκτινάσσονται σε ημερήσια ρεκόρ, καθώς οι traders αγωνίζονται είτε να αξιοποιήσουν είτε να προστατευθούν από την κρίση στην αγορά και τη συνεπαγόμενη αύξηση της μεταβλητότητας.

Στις ΗΠΑ ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών στον όμιλο CME, το μεγαλύτερο χρηματιστήριο παραγώγων στον κόσμο, διαμορφώθηκε στα 16,6 εκατομμύρια συμβόλαια μέχρι στιγμής στον μήνα, με αύξηση 99% σε σχέση με το σύνολο του περσινού Αυγούστου.

Το Options Clearing Corporation, που ταξινομεί τους όγκους όλων των χρηματιστηρίων δικαιωμάτων προαίρεσης των ΗΠΑ, αναφέρει ότι το ρεκόρ ημερήσιου όγκου καταγράφθηκε στις 26 Ιουλίου, όταν έγινε εκκαθάριση σε 21,3 εκατομμύρια συμβόλαια. Τα μεγέθη πρέπει να ήταν ακόμη υψηλότερα την περασμένη εβδομάδα.

Στην Ευρώπη οι συνδυασμένοι όγκοι συναλλαγών στο Liffe και το Eurex, τα δύο βασικά χρηματιστήρια παραγώγων της ηπείρου, ήταν αυξημένοι 66% από τις αρχές Ιουλίου μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ο πανικός άρχισε να καταλαμβάνει τις αγορές στις αρχές Ιουλίου, όταν η Bear Stearns ανακοίνωσε διακοπή της λειτουργίας δύο hedge funds εξαιτίας ζημιών άνω των 20 δισ. δολαρίων από επισφαλή στεγαστικά δάνεια.

Οι όγκοι over-the-counter, που καταλαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος στις συναλλαγές μετοχικών παραγώγων, εκτινάσσονται επίσης στα ύψη, καθώς ειδικά τα hedge funds εισέρχονται σε αυτά τα περίπλοκα συμβόλαια που είναι σχεδιασμένα ώστε να προστατεύουν το άνοιγμά τους στις μετοχές στις οποίες αναφέρονται. Αυτές ωστόσο οι συναλλαγές είναι δύσκολο να μετρηθούν, αφού πρόκειται για ιδιωτικές διμερείς συμφωνίες.

Οι χρηματιστές κατά κανόνα χρησιμοποιούν τα μετοχικά παράγωγα για να προστατευθούν από τις ασταθείς αγορές, χρησιμοποιώντας το δικαίωμα (option) πώλησης ή επαναγοράς μιας μετοχής ή ενός μετοχικού δείκτη σε συγκεκριμένη τιμή στο μέλλον.

Η κ. Ade Cordell, επικεφαλής υπηρεσιών μετοχικών παραγώγων του Liffe, δήλωσε: ”Οταν οι αγορές πέφτουν, χρειάζεται κάποια προστασία. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνοναι οι παίκτες που χρησιμοποιούν μετοχικά παράγωγα για να προστατευθούν με συγκεκριμένες στρατηγικές προαίρεσης. Οπωσδήποτε υπάρχει μεγάλη αύξηση στους όγκους συναλλαγών τις τελευταίες εβδομάδες εξαιτίας της αστάθειας.”

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v