Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη Wall περνά η ”σκυτάλη” της πτώσης

Στην Wall Street περνά η σκυτάλη της υποχώρησης μετά τους ισχυρούς κλυδωνισμούς που συνεχίζουν να πλήττουν τις ασιατικές και ευρωπαϊκές αγορές, με αφορμή τις εντεινόμενες ανησυχίες για τα στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου και την διεθνή ρευστότητα του συστήματος. Στη δίνη των πιέσεων, Λονδίνο, Φρανκφούρτη, Παρίσι, Τόκιο, Χονγκ Κονγκ, Σαγκάη, Τουρκία, Ρωσία.

Στην Wall Street περνά η σκυτάλη της υποχώρησης μετά τους ισχυρούς κλυδωνισμούς που συνεχίζουν να πλήττουν τις ασιατικές και ευρωπαϊκές αγορές, με αφορμή τις εντεινόμενες ανησυχίες για τα στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου και την διεθνή ρευστότητα του συστήματος. Αρνητικά στοιχεία από τα μακροοικονομικά στοιχεία. Στη δίνη των πιέσεων, Λονδίνο, Φρανκφούρτη, Παρίσι, Τόκιο, Χονγκ Κονγκ, Σαγκάη Τουρκία.

Παράλληλα το δολάριο κινείται σε χαμηλά 11 ετών έναντι του γεν και συγκεκριμένα στα επίπεδα των 114 γεν, ενώ στο 4,67% διαμορφώνεται η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου.

Στις επιχειρηματικές ειδήσεις πιέσεις δέχεται η μετοχή της μεγαλύτερης εταιρίας παροχής στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, Countrywide, παρά την εξασφάλιση χρηματοδότησης της τάξης των 11,5 δισ. δολαρίων.

Πτωτικά κινείται και η Amgen με αφορμή την ανακοίνωση για περικοπή περί των 2.600 θέσεων εργασίας.

Στο μεταξύ ”καθησυχαστικός” εμφανίστηκε ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, H. Paulson, ο οποίος σε συνέντευξη του στη Wall Street Journal προέβλεψε ότι η κρίση στις αγορές θα επηρεάσει την αμερικανική οικονομία αλλά δεν θα την οδηγήσει σε ύφεση.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν και οι δηλώσεις υψηλόβαθμου αξιωματούχου της FED ο οποίος τόνισε ότι μόνο μια συμφορά θα μπορούσε να οδηγήσει την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια.

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η κρίση στη στεγαστικά δάνεια δεν φαίνεται να απειλεί την αμερικανική οικονομία.

Στις ειδήσεις γύρω από την οικονομία οι νέες κατοικίες Ιουλίου διαμορφώθηκαν σε χαμηλά 10 ετών, καθώς υποχώρησαν κατά 6,1%, προσεγγίζοντας τα 1,38 εκατομμύρια. Πτώση κατά 2,8% σημείωσαν και οικοδομικές άδειες τον ίδιο μήνα διαμορφούμενες στις 1,37 άδειες.

Σε ό,τι αφορά τις αγορές ο Nikkei στο Τόκιο υποχώρησε κατά 1,99%, ο Hang Seng σημείωσε πτώση 3,29%, ενώ στη Σιγκαπούρη ο Strait Times κατέγραψε πτώση άνω του 3%. Στην Τουρκία ο ISE-100 υποχωρεί κατά 7,24% και στη Ρωσία ο RTS κατά 3,19%.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει απώλειες 2,96%, στις 5.928 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει πτώση 2,51%, στις 5.035 μονάδες. Απώλειες 1,89% για τον DAX 30 που κινείται στις 7.304 μονάδες.

Ο Dow Jones κινείται πτωτικά κατά 0,51%, στις 12.796 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί κατά 0,76%, στις 2.444 μονάδες. Απώλειες 0,47% για τον S&P 500, στις 1.400 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v