Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η FΕD αφύπνισε τους ”ταύρους” (update)

Ισχυρά κέρδη καταγράφει η Wall Street μετά την κίνηση της FED να μειώσει ένα από τα βασικά της επιτόκια κατά 0,5% αλλά και να δηλώσει έτοιμη να δράσει για να μετριάσει τις επιπτώσεις από τις διαταραχές στις αγορές. Ράλι στις ευρωαγορές με κέρδη 4,5% στο Λονδίνο, 3,2% στο Παρίσι και 2,6% στη Φρανκφούρτη.

Ισχυρά κέρδη καταγράφουν οι δείκτες της αμερικανικής αγοράς μετά την κίνηση της Federal Reserve να μειώσει ένα από τα βασικά της επιτόκια κατά 0,5% αλλά και την ιδιαίτερα ευνοϊκή δήλωση της κεντρικής τράπεζας ότι είναι έτοιμη να δράσει για να μετριάσει τις επιπτώσεις από τις διαταραχές στις αγορές.

Ειδικότερα, η Fed προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων πιστωτικής διευκόλυνσης (federal discount rates) κατά 50 μονάδες βάσης, από 6,25% σε 5,75%.

Σύμφωνα με τη δήλωση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, ”οι συνθήκες στην αγορά έχουν χειροτερέψει και μπορούν να υπονομεύσουν την οικονομική ανάπτυξη. Η Fed παρακολουθεί την κατάσταση και είναι έτοιμη να δράσει όπως απαιτείται για να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις από τις διαταραχές στις αγορές”.

Η είδηση προκάλεσε ανατροπή του σκηνικού των τελευταίων ημερών στις διεθνείς αγορές, με τις ευρωαγορές να ανακάμπτουν από τις πρωινές απώλειες και να περνούν σε άνοδο περί το 3%, ενώ οι αναλυτές τονίζουν ότι το κλίμα ευφορίας οφείλεται και στο γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα καθησύχασε τους επενδυτές ότι θα προβεί σε μείωση και του βασικού της διατραπεζικού επιτοκίου εάν κριθεί αναγκαίο.

Στην αγορά, σημαντικά κέρδη καταγράφουν οι μετοχές που δέχτηκαν ισχυρά πλήγματα τις τελευταίες ημέρες, εν μέσω της κρίσης ρευστότητας και των προβλημάτων στην αγορά subprime των ΗΠΑ. Ειδικότερα, ο τίτλος της Countrywide Financial καταγράφει κέρδη 10% ενώ ανοδικά κινούνται και οι τίτλοι χρηματιστηριακών, επενδυτικών εταιριών και τραπεζών.

Ο Dow Jones κινείται αυτήν την ώρα στις 13.144,25 μονάδες, με άνοδο 2,08%, ο Nasdaq εκτινάσσεται 2,88% υψηλότερα, στις 2.521,04 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει άνοδο 2,63%, στις 1.449,42.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση, σημειώθηκε ισχυρό ράλι στις ευρωαγορές, οι οποίες βρίσκονταν σε αρνητικό έδαφος από το πρωί.

Αυτή την ώρα, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύεται κατά 4,46% στις 6.120 μονάδες, ενώ κέρδη 2,57% στις 7.456 μονάδες εμφανίζει ο DAX στη Φρανκφούρτη. Άνοδος 3,21% για τον CAC στο Παρίσι, στις 5.434 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v