Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σήμα SOS των αγορών προς τη Fed

”Χρειαζόμαστε άμεσα βοήθεια. Σώσε μας”. Είναι το μήνυμα που αποστέλλουν οι αγορές προς τη Fed, ζητώντας φυσικά να προχωρήσει σε έκτακτη μείωση επιτοκίων. Οι παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι η ”καταστροφή” είναι πλέον εδώ. Το ερώτημα είναι αν και τα μέλη της Fed μπορούν να τη δουν ή όχι.

του John Authers, Investor Editor,

από τη στήλη ”The Short View”

Το μήνυμα της αγοράς προς τη Fed είναι κάτι παραπάνω από σαφές: ”Χρειαζόμαστε βοήθεια. Βασιζόμαστε σε σένα”. Το κατά πόσο όμως η Fed θα απαντήσει θετικά στην έκκληση είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σεν Λούις, κ. Bill Poole, θα πρέπει να σημειωθεί πραγματική ”καταστροφή” πριν η Fed προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων. Πιθανώς να μη μιλούσε εξ ονόματος όλης της Fed, αλλά αποκάλυψε μία πραγματική αλήθεια: Η Fed οφείλει να πειστεί ότι το σύστημα βρίσκεται λίγο πριν από την κατάρρευση, πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής.

Και το δικό του μήνυμα είναι σαφές: ”Μην ανησυχείτε. Μπορεί να έχετε κάνει κάποια λάθη, αλλά τελικά θα σας βοηθήσουμε. Ως εκ τούτου μπορείτε να συνεχίζετε να κάνετε λάθη”.

Όμως, η αγορά θεωρεί ότι η ”καταστροφή” είναι ήδη γεγονός. Είναι δε τόσο σίγουρη ότι η Fed θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων, ώστε η Wall Street κατόρθωσε να ”γυρίσει” στη συνεδρίαση της Πέμπτης και να κλείσει με θετικό πρόσημο.

Μέχρι σήμερα υπάρχει ένα ακόμη προηγούμενο μείωσης επιτοκίων της Fed, στο ενδιάμεσο δύο προγραμματισμένων συνεδριάσεών της. Τον Οκτώβριο του 1998 ο κ. Alan Greenspan αποφάσισε να μειώσει τα επιτόκια, μετά την κατάρρευση του hedge fund Long Term Capital Management.

Μία απόδειξη ότι το τρικ μείωσης επιτοκίων μπορεί να βοηθήσει τις αγορές να ανακάμψουν. Μάλιστα, τότε οι μετοχές τραπεζικών ομίλων ενισχύθηκαν 10% σε διάστημα μόλις μίας ώρας. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 52% στους επόμενους 16 μήνες. Ο Nasdaq εκτινάχθηκε κατά 234%. Κανείς λοιπόν δεν μπορούσε εκείνη την περίοδο να χαρακτηρίσει ”ανόητους” τους επενδυτές γιατί προχώρησαν σε αγορές μετοχών.

Τελικά πάντως εκείνη η μείωση αποδείχτηκε περισσότερο ”γενναιόδωρη” από όσο έπρεπε. Έστειλε λάθος μηνύματα στις αγορές. Η Fed το γνωρίζει πολύ καλά αυτό. Το ερώτημα που μένει είναι τι θεωρούν τα μέλη της ως ”καταστροφή”.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v