Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποιητικό κλείσιμο στη Wall

Ράλι ”της τελευταίας στιγμής” σημειώθηκε στην αμερικανική αγορά, με τους δείκτες να ανακάμπτουν από απώλειες άνω του 2%, με τον S&P 500 να περνά σε θετικό πρόσημο, καθώς καταγράφηκαν κάποιες τοποθετήσεις στα χαμηλά της αγοράς. ”Βουτιά” 4,1% για τον FTSE 100. Ισχυρές απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές.

Ράλι ”της τελευταίας στιγμής” σημειώθηκε στην αμερικανική αγορά, με τους δείκτες να ανακάμπτουν από απώλειες άνω του 2%, με τον S&P 500 να περνά σε θετικό πρόσημο, καθώς καταγράφηκαν κάποιες τοποθετήσεις στα χαμηλά της αγοράς. Ιδιαίτερα νευρικό παραμένει το κλίμα, από τις εντεινόμενες ανησυχίες για τα στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου και την διεθνή ρευστότητα του συστήματος.

Ο Dow Jones έκλεισε με οριακές απώλειες 0,12%, στις 12.845,78 μονάδες ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να χάνει πάνω από 340 μονάδες. Στο 0,32% περιορίστηκαν οι απώλειες για τον Nasdaq, στις 2.451,07 μονάδες ενώ σε θετικό έδαφος πέρασε στο κλείσιμο και ο S&P 500, στις 1.411,27 μονάδες με άνοδο 0,32%.

”Η αγορά σημειώνει ελεύθερη πτώση. Εκτιμώ ότι σήμερα αποτιμάται το χειρότερο δυνατό σενάριο”, σχολίαζε νωρίτερα ο Art Hogan της Jefferies & Co.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι απώλειες στις χρηματιστηριακές αγορές έχουν ενταθεί καθώς οι θεσμικοί επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις για να καλύψουν τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις τους, τονίζουν οι αναλυτές.

Στο μεταξύ ”καθησυχαστικός” εμφανίστηκε ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, H. Paulson, ο οποίος σε συνέντευξη του στη Wall Street Journal προέβλεψε ότι η κρίση στις αγορές θα επηρεάσει την αμερικανική οικονομία αλλά δεν θα την οδηγήσει σε ύφεση.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν και οι δηλώσεις υψηλόβαθμου αξιωματούχου της FED ο οποίος τόνισε ότι μόνο μια συμφορά θα μπορούσε να οδηγήσει την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η κρίση στη στεγαστικά δάνεια δεν φαίνεται να απειλεί την αμερικανική οικονομία.

Στις ειδήσεις γύρω από την οικονομία, οι νέες κατοικίες Ιουλίου διαμορφώθηκαν σε χαμηλά 10 ετών, καθώς υποχώρησαν κατά 6,1%, προσεγγίζοντας τα 1,38 εκατομμύρια. Πτώση κατά 2,8% σημείωσαν και οικοδομικές άδειες τον ίδιο μήνα διαμορφούμενες στις 1,37 άδειες.

Στις επιχειρηματικές ειδήσεις πιέσεις δέχτηκε η μετοχή της μεγαλύτερης εταιρίας παροχής στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, Countrywide, παρά την εξασφάλιση χρηματοδότησης της τάξης των 11,5 δισ. δολαρίων.

Ισχυρές απώλειες εμφάνισε και ο τίτλος της General Motors, καθώς ελέγχει το 49% της εταιρίας ενυπόθηκων δανείων Residential Capital, της οποίας η αξιολόγηση περικόπηκε σε junk από την Moody’s λόγω σημαντικής έλλειψης ρευστότητας στην αγορά.

Το δικαίωμα της 3E υποχώρησε κατά 1,61%, στα 44,02 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραψε άνοδο 0,19%, στα 10,76 δολάρια. Άνοδος 2,84% για το δικαίωμα του ΟΤΕ, στα 15,55 δολάρια.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με ισχυρές απώλειες 4,1%, στις 5.858,9 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε πτώση 3,26%, στις 5.265,47 μονάδες. Απώλειες 2,36% για τον DAX 30 στις 7.270,07 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v