Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι διαφορές της τρέχουσας κρίσης με αυτή του 1998

Σε πλήρη αντίθεση με τη σφοδρή κρίση του 1998, σήμερα τόσο η διεθνής οικονομία όσο και οι μετοχικές αποτιμήσεις βρίσκονται σε καλύτερο επίπεδο. Καλό θα ήταν, λοιπόν, σημειώνει ο κ. Andrew Garthwaite, αναλυτής της Credit Suisse, οι επενδυτές να μην εγκαταλείψουν τις μετοχές.

Του Andrew Garthwaite, αναλυτή της Credit Suisse,

από τη στήλη View of the Day

Οι ομοιότητες μεταξύ της τρέχουσας έντονης μεταβλητότητας των αγορών (volatility) και αυτής που είχε καταγραφεί το 1998, κατά τη διάρκεια της ρωσικής κρίσης και της κατάρρευσης του hedge fund Long Term Capital Management, είναι κάτι παραπάνω από πολλές, σημειώνει ο κ. Andrew Garthwaite, επικεφαλής της μονάδας διεθνών επενδύσεων της Credit Suisse.

Όμως αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές είναι οι βασικές διαφορές μεταξύ των δύο κρίσεων.

”Η επιχειρηματική αμερικανική βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτήν όπου ήταν το 1998, ενώ σε ανάλογη πορεία είναι και η διεθνής οικονομία. Παράλληλα οι αποτιμήσεις των μετοχών είναι χαμηλότερες σε σχέση με αυτήν άλλων επενδυτικών εργαλείων”, τονίζει ο αναλυτής. Ως εκ τούτου ο κ. Garthwaite υποστηρίζει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να παραμείνουν ”πιστοί” στις μετοχές, προσθέτοντας, όμως, ότι υπάρχει μία ακόμη διαφορά μεταξύ των δύο κρίσεων που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη.

”Σήμερα τα προβλήματα στην αγορά πίστης, και κυρίως στη δευτερογενή αγορά στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ, δεν θα λυθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αντίθετα, πιθανότερο είναι ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με νέες προειδοποιήσεις ή καταρρεύσεις επιχειρήσεων”.

Ποια θα ήταν μία καλή ”απάντηση” στα αυξανόμενα προβλήματα;

Σύμφωνα με τον κ. Garthwaite, ”μείωση επιτοκίων από τη Fed θα μπορούσε να αποτελέσει κίνηση στήριξης των αγορών αυτήν τη στιγμή. Το δικαστήριο των αγορών εξακολουθεί να συνεδριάζει για το ποιες θα είναι οι εξελίξεις. Όμως την ίδια στιγμή οι μετοχές εξακολουθούν να αποτελούν μία ελκυστική επενδυτική τοποθέτηση”.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v